10 minuta trčanja pospješuje rad mozga i podiže raspoloženje

Trčanje poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, jača mišiće i poboljšava snagu kostiju. Osim ovih fizičkih prednosti, trčanje je povezano s boljim mentalnim zdravljem.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Tsukuba u Japanu nedavno je dovršio studiju koja je pokazala da samo 10 minuta trčanja umjerenog intenziteta poboljšava i raspoloženje i funkcije mozga.

Znanstvenici su zaključili da trčanje povećava protok krvi u različite dijelove prefrontalnog korteksa koji igra važnu ulogu u kontroli raspoloženja i izvršnih funkcija. Također, povećava cirkulaciju krvi, što također može pogodovati moždanoj aktivnosti.

Za studiju su odabrali dobrovoljce koji su 10 minuta trčali na traci. Zaključili su da je trčanje rezultiralo značajno povećanom razinom uzbuđenja i užitka u usporedbi s kontrolnom skupinom, koja je mirovala.

“Prema našim saznanjima, trčanje umjerenog intenziteta ima blagotvorno djelovanje na pozitivno raspoloženje i poboljšanje funkcije mozga” – naveli su autori.

Koautori Chorphaka Damrongthai i profesor Hideaki Soya priznali su da su bili iznenađeni rezultatima.

“Rezultati su nas iznenadili, jer 10 minuta umjerenog trčanja poboljšava ne samo izvršnu funkciju nego i pozitivno raspoloženje koje se podudara s bilateralnom prefrontalnom aktivacijom” – zaključili su, a piše Medical News Today.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here