Apple privremeno obustavio proizvodnju iPhonea

Prvi put nakon više od deset godina, Apple je prisiljen obustaviti proizvodnju iPhonea, navodi Nikkei. Osnovni razlog je, očekivano, nestašica čipova, koja je sad već u poodmaklom stadiju, te se još uvijek ne nazire njezin kraj.

Tvornice u Kini koje proizvode iPhone, u ovo su doba godine inače radile prekovremeno kako bi zadovoljile potražnju uoči blagdanske sezone, no ovoga puta radnici su morali otići na odmor. Kao drugi razlog navodi se energetska kriza u Kini, odnosno imperativ države da tvornice smanje potrošnju električne energije, tako da je bilo samo pitanje vremena kad će ovakva sudbina zadesiti i Apple.

Zbog novonastale situacije Apple je još u listopadu bio prisiljen smanjiti proizvodnju iPada kako bi osigurao kapacitete za iPhone, no sada se kriza pogoršala pa je privremeno obustavljena i proizvodnja ovog iznimno popularnog smartfona.

Apple je imao cilj do kraja godine proizvesti 95 milijuna iPhonea 13, no ova brojka trenutno iznosi oko 83 milijuna primjeraka, a imajući u vidu privremeni prekid proizvodnje, inicijalni cilj neće biti moguće otvariti.

IZVORMOB.HR
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here