Austrija planira “lockdown” za necijepljene: Moći će izlaziti samo u izvanrednim situacijama

Austrija planira pooštrenje mjera protiv koronavirusa koje u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije predviđaju ograničenja kretanja za necijepljene, priopćeno je u subotu ujutro.

– Mi smo na pragu ulaska u pandemiju nezaštićenih i necijepljenih, rekao je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina u petak kasno uvečer.

Schallenberg je isključio nove mjere zatvaranja za one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus. Istodobno je objasnio da će stroge mjere ograničenja kretanja biti uvedene za necijepljenje u slučaju pogoršanja situacije na intenzivnim odjelima austrijskih bolnica.

– Nadam se da će ova mjera onima koji oklijevaju, a kojih je još uvijek previše, odaslati signal, rekao je Schallenberg.

Mjera, koja je pridodana već postojećim mjerama iz rujna, predviđa ograničenja kretanja za necijepljene ako na intenzivnim odjelima bolnica u Austriji bude ležalo više od 600 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Trenutno je na ovom odjelima smješteno oko 220 pacijenata s ovim oboljenjem. Od 1. studenog mnogi uposleni će na radno mjesto moći dolaziti samo ako posjeduju dokaz da su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus ili negativni test.

Kod situacije s više od 400 oboljelih od koronavirusa na intenzivnim odjelima, važi samo PCR test. U Austriji se posljednjih tjedana znatno smanjio broj novocijepljenih.

Stranka “Ljudi, slobode, temeljna prava” (MFG) koja okuplja skeptike u cjepivo protiv Covida-19 na nedavnim izborima u Gornjoj Austriji osvojila je šest posto glasova i ušla u pokrajinski parlament. Ukupno je u Austriji u potpunosti cijepljeno 62,3 posto stanovništva.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here