BiH može biti top destinacija, ali treba više od jeftine radne snage

Zemlje zapadnog Balkana imaju najniže troškove proizvodnje u Europi te u pravilu pouzdane kompanije, no potrebno je konačno mijenjati situaciju u kojoj je regija na glasu kao isključivo prostor jeftine radne snage, ocjena je koju stručnjaci ponavljaju sve češće, piše Večernji list BiH. Nedavno objavljena studija pod nazivom “Potencijal zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-COVID razdoblju”, a koju je izradilo šest gospodarskih komora zemalja zapadnog Balkana uz sudjelovanje Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, imala je za cilj odgovoriti na pitanje mogu li gospodarstva zemalja regije imati koristi od promjena u globalnoj proizvodnji.

Studija je pokazala da ekonomije BiH i ostalih zemalja zapadnog Balkana mogu imati koristi zbog nekoliko razloga, a jedan od njih je i činjenica da su prirodan izbor za investiranje budući da se nalaze blizu zapadne Europe te imaju najniže troškove proizvodnje u cijeloj Europi.

No, to samo po sebi ne može niti smije biti dovoljno, a dokaz je i činjenica da ova studija sugerira kako će zemlje regije morati promijeniti narative oko svojih gospodarstava i to smjerom od destinacije koja nudi samo niske troškove investiranja, do destinacija koje investitorima nude i visoku kvalitetu. Kako povećati privlačnost za ulaganje stranih investitora, pritom je ključno pitanje, a odgovor bi mogao ležati u promjeni strateškog odnosa prema ovoj tematici te promjeni paradigme u smisli da se na zemlje zapadnog Balkana više ne gleda kao na prostor s jeftinom radnom snagom i niskim porezima. Na takav zaključak upućuju i rezultati istraživanja u ovoj studiji, pri čemu treba uputiti na podatak kao niti jedan od intervjuiranih investitora nije istaknuo poreze ili plaće kao prepreku za ulaganje na zapadnom Balkanu Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković u razgovoru za Večernji list podsjeća kako je već ranije jasno ukazivao na to da za BiH nije najbolja komparativna poslovna prednosti jeftina radna snaga.

– Jer zadovoljan radnik je samo dobro plaćen radnik, poručio je Vuković, dodavši kako mi već govorimo o gubitku radne snage, a posebice će zabrinjavajuće biti nakon što 1. siječnja dođe do liberalizacije uvoza radne snage u zemlje zapadne Europe.

– Onda ćemo tek imati velikih problema. Dakle, ovdje radnik mora biti, na njegovo zadovoljstvo, plaćen – poručio je Vuković. Ako to ne može izvesti sam poslodavac, ističe Vuković, onda porezna reforma i rasterećenje moraju biti takvi da on to može izvesti. U kontekstu trenutačnog stanja u domaćim tvrtkama, Vuković je posebice istaknuo kako izvozimo 70 posto roba u Europsku uniju, a to samo po sebi dovoljno govori o kvaliteti.

– Dajte onda da i taj radnik koji proizvodi tu kvalitetu bude plaćen i ostane ovdje. Ali ne možemo sve na leđa poslodavaca, već i država mora uprijeti u ta kola – zaključio je Vuković.

Istodobno, zaključci studije upućuju i na to da obrazovanje treba poboljšati. Drugim riječima, potrebna je reforma obrazovnog sustava koja mora ići u smjeru modernizacije, a u tom je kontekstu posebice važna ocjena kako je stručno obrazovanje koje se pruža u suradnji s kompanijama vrlo važno te pruža značajnu priliku za razvoj gospodarstva. Imati pristup najsuvremenijim strojevima i alatima za prakticiranje znanja stečenog tijekom srednjoškolskog obrazovanja, upoznavanje s tehnologijama koje pokreću novu industrijsku revoluciju kao i usvajanja svih potrebnih znanja koja će omogućiti brži i lakši pronalazak posla nakon školovanja pritom bi trebala biti osnovna misao vodilja kada je riječ o uvođenju ovakvog sustava obrazovanja. Kreiranje ekonomskih politika uz punu uključenost obrazovanja nešto je što već vidimo u nekoliko primjera diljem Bosne i Hercegovine.

Iz Županije Zapadnohercegovačke već jedno vrijeme dolaze dobre vijesti koja pokazuju kako se velika pozornost pridaje ostvarivanju više razine komunikacije između vlasti, obrazovnih institucija i gospodarstvenika, a što za cilj ima, između ostaloga, i razvoj koncepta dvojnog obrazovanja. Upravljanje je još jedna stvar koja se pokazala važnom za ulaganja na zapadnom Balkanu. Ekonometrijska analiza je pokazala da su učinkovitosti vlade, kvaliteta regulative i vladavina prava značajne determinante investicija na zapadnom Balkanu, dok su istraživanja kompanija istaknula važnost političke stabilnosti. Studija svojim zaključcima detektira prednosti, kao i prilike investiranja u ovaj dio Europe, a istodobno pruža i mapu puta vlastima koje bi svojim usklađenim postupcima, a istodobno i fokusom na reformama, mogle uvelike poboljšati ukupnu gospodarsku situaciju.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here