BiH ostaje u fokusu Britanaca! Premijer Johnson šalje jednog od najjačih svojih ljudi na Zapadni Balkan

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je imenovao posebnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regiji. Sir Stuart Peach će preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao s mjesta predsjedatelja Vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je, također, ranije služio kao načelnik Stožera obbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao posebni izaslanik premijera, sir Stuart će surađivati s liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regije, kao i s našim saveznicima u SAD-u i Europi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. Njegov rad će također uključivati promoviranje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju s ozbiljnim i organiziranim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima, i poticanje rješavanja nasljeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo će također nastaviti predvoditi rad na unaprjeđenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima. U Bosni i Hercegovini, aktivnosti sir Stuarta će podržati rad visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će s našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Europske unije.

Premijer Boris Johnson je povodom njegovog imenovanja izjavio: „Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko posvećeno europskoj sigurnosti. Zapadni Balkan se suočava s najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednja dva desetljeća. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smijemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost sir Stuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promoviraju euroatlantske integracije u ovoj ključnoj regiji.”

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je izjavila: „Imenovanje sir Stuarta je jasan pokazatelj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Zapadnom Balkanu i obrani i promociji slobode i demokracije u regiji. Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i sigurnosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zlonamjernih aktera. Sir Stuart će imati ključnu ulogu u tom poslu.”

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here