Biskup Palić predvodio polnoćku u mostarskoj katedrali

U prepunoj katedrali Marije Majke Crkve pjesma “Radujte se narodi kad čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas”, najavila je svečanu polnoćku koju je uz koncelebraciju brojnih svećenika, predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

On je u Božićnoj propovijedi kazao kako vrijeme i okolnosti iz godine u godinu nameću teme za razmišljanje o “proslavi Božića, otajstvu Božića, Božjeg rođenja i dolaska na ovaj naš svijet”.

“Kao što su u trenutku Isusova rođenja bile posebne okolnosti, tako svako vrijeme nosi svoje okolnosti u kojima slavimo Božić. Mogli bismo večeras promišljati i iskazivati svoje neslaganje i čuđenje nad zahtjevima političke korektnosti i nedavnih zahtjeva određenih političkih krugova da se za Božić ne spominje Boga, Isusa, Mariju i Josipa. Mogli bismo u nesređenoj političkoj situaciju u našoj zemlji, kao što je i onda, ali i sada nesređena politička situacija i u Isusovoj domovini. Izviru i mnoga druga pitanja, zašto ljudi žele slaviti Božić i blagdane, neovisno o sredinama u kojima žive, gospodarskim mogućnosti pa i o vjerskoj pripadnosti“, kazao je biskup Palić.

Među mnoštvom pitanja o proslavi Božića od onih počiva li Božićno slavlje na sentimentalnosti i nostalgiji za vremenima i slavljima, kakva su nekada bila ili je proslava Božića samo rezultat mudrih marketinških strategija u trgovini i poslovanju, do onih ima li slavlje Božića ikakve veze sa samom porukom ovoga blagdana.

“Da, mi kršćani katolici, vjerujemo u taj događaj i već više od 2.000 godina ispovijedamo tu istinu. Bog postaje čovjekom u Isusu iz Nazareta. I doista potpuno neobično i jedinstven događaj za religije uopće”, kazao je biskup Palić.

Nije ništa neobično u svijetu religija da je Bog svemoguć i sveopći vladar i da se pokazuje u različitim oblicima u svijetu ideja, ali da Bog postaje osobom i da se rađa kao osoba, kako ističe nije baš samo po sebi razumljivo. Božji način dolaska na svijet izvana potpuno nespektakularno, tako da se betlehemsko dijete pridružuje bezbrojnim rođenjima koja se u ovom svijetu događaju svaki dan i to u Betlehemu i u jaslama, je kako ističe očitovanje ljubavi Božje prema čovječanstvu.

“Božić nije samo objava o Bogu, nego i o čovjeku i čovječanstvu. Božić poručuje da se moram brinuti za sebe i za svoju braću, jer i ovo tijelo i ovo čovječanstvo, Bog od vječnosti je izabrao da bude mjesto u njegovoj objavi”, ističe mostarski Biskup. Da bi se u potpunosti razumio Božić kako je naglasio, moraju se sastrugati sve slatke i medene naslage koje su se zalijepile za ovaj blagdan.

“Naravno mora biti mjesta i za radost i slast, ali Božić nije samo to. Taj mali Mesija ostavljen u zagrljaju svoje majke u Betlehemskoj špilji trebao bi nas natjerati da skočimo od radosti i ostanemo bez daha, jer sve ovo slavlje i čekanje za to bespomoćno dijete Stvoritelju svega treba, da naša ljudska ljubav da preživi. To je otajstvo ljubavi i nenametljivosti našeg velikog Boga koji se objavljuje u djetetu Isusu”, pojasnio je biskup Palić u božićnoj propovijedi u Mostaru.

Na kraju je poželio sretan Božić svima vjernicima, onima koji ga osjećaju bliskim i onima koji žele napraviti korak prema njemu, kao i onima koji ne žele znati za Boga.

“Dopustimo da nam srce grije i nadu nosi poruka anđela u ovoj svetoj noći. Ne bojte se, danas se u gradu Davidovu rodio spasitelj“, poručio je mostarski biskup Palić.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here