Bjelica tvrdi da su VAR i suci na Poljudu prekršili pravila

Posljednja utakmica prvog dijela sezone HNL-a između Hajduka i Osijeka završila je bez golova iako je Osijek na startu derbija na Poljudu imao jedanaesterac kojeg je Bohar realizirao.

Taj pogodak je ponovljen zbog ranijeg utrčavanja Miereza u kazneni prostor, a onda je ponovljeni jedanaesterac obranio Hajdukov vratar Kalinić. Iz Osijeka tvrde da je VAR signalizirao sucu Joviću da ponovi penal. Ako jest, onda to nije u skladu s pravilima o korištenju videotehnologije.

“Prerani ulazak drugih igrača u kazneni prostor podložno je pregledu snimke samo ukoliko kazneni udarac nije realiziran, a lopta ostane u igri (odbije se od grede, vratnice ili vratara) te ukoliko: napadač koji je prerano ušao u kazneni prostor postigne pogodak ili sudjeluje u fazi napadačkog posjeda koja rezultira pogotkom ili drugim kaznenim udarcem ili ako branič koji je prerano ušao u kazneni prostor spriječi napadača u igranju loptom ili u mogućnosti igranja loptom, u situaciji u kojoj može biti postignut pogodak”, stoji u VAR protokolu.

Bohar je penal zabio pa VAR nije smio javiti sucu da je Mierez u trenutku izvođenja bio u kaznenom prostoru.

“Napravio nas je malo nervoznim taj Boharov poništeni gol iz kaznenog udarca kojim je apsolutno prekršen VAR protokol. To je već drugi puta, nakon Žaperovog gola, da su nam iz VAR sobe poništili pogodak iako to nije u njihovoj nadležnosti. Opet se vraćam na priču kada sam se prvi puta susreo s VAR-om da ima jako puno nelogičnosti, a sad se počeo uključivati i kada ne treba. Vidjelo se i u nekim prethodnim utakmicama kako nije perfektan, kako ne vidi sve, ubija draž nogometa, a diskusije su ostale. Nikada neću biti za VAR, ali tako je kako je”, rekao je trener Osijeka Nenad Bjelica za Sportske novosti.

Marijo Strahonja, HTV-ov sudački ekspert, ne razumije tko je poništio Boharov penal.

“Kod penala glavni sudac gleda jedino što treba gledati na početku, ali kod udarca radi rotaciju tijela i gleda u vratara. Prekršaj koji je Mierez napravio VAR soba ne gleda. Što se dogodilo? Ne znam. Glavni sudac nije sam donio odluku, to se vidjelo. Nije ni pomoćni jer je on gledao vratara. Eventualno mu je mogao sugerirati četvrti sudac, iako je upitno vidi li on to”, rekao je Strahonja.

“Ako je VAR soba to javila, to je problem i nije po propisima. Ona se mogla uključiti jedino da se lopta odbila do Miereza. Mi na cijelom prvenstvu želimo jednakost VAR sobe. A onda na nekima kršimo protokole, a na drugima ne”, dodao je.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here