Britanski ministar obrane poručuje Putinu: Nemojte napasti Ukrajinu

Britanski ministar obrane Ben Wallace pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da odustane od pritisaka na Ukrajinu te upozorio da će se Rusija suočiti s dugoročnim posljedicama ako napadne svog susjeda.

“Sve ruske akcije s ciljem ugrožavanja suvereniteta Ukrajine imat će ne samo teške već i dugoročne posljedice za Rusiju”, rekao je Wallace. Kazao je kako bi takvi potezi Rusije mogli biti okidač za krvavi građanski rat na rubu Europe.

“Samo želim da promisli o svojim potezima. Mislim da Rusija nije spremna na posljedice istih. Ne želim da se dogodi građanski rat na rubu Europe”, naglasio je.

Obavještajne službe SAD-a procjenjuju kako je moguće da Rusija već početkom iduće godine planira napasti Ukrajinu iz više pravaca s čak 175.000 vojnika. Iz Kremlja negiraju planove za napad i dodaju kako je Zapad zahvatila rusofobija. Kažu kako se širenje NATO-a kosi s obećanjima danim 1991. nakon raspada SSSR-a i prijeti Rusiji.

Wallace smatra kako je ruski narativ o NATO okruženju besmislica.

“Samo 6 posto ruske kopnene granice graniči sa zemljama NATO-a. Ne bih rekao da se to može nazvati stvarnom ugrozom. NATO je obrambeni savez, to piše i u našim osnivačkim ugovorima. Cilj NATO-ovog postojanja je obrana svojih članica u slučaju da budu napadnute”, rekao je britanski ministar i zaključio kako odluku o stupanju u NATO savez donose same suverene države i članice NATO-a, a ne Rusija.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here