Britanski znanstvenici: Dvije doze cjepiva nisu dovoljne protiv omikrona

Znanstvenici iz Velike Britanije upozoravaju kako dvije doze cjepiva protiv koronavirusa nisu dovoljne da spriječe zarazu omikron varijantom, piše BBC.

Rana analiza slučajeva zaraze omikron i delta varijantama u Velikoj Britaniji pokazala je da su cjepiva bila manje učinkovita u zaustavljanju nove varijante. Međutim, treća doza značajno je povećala zaštitu, na oko 75 posto.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je da će cjepiva i dalje vjerojatno pružiti dobru zaštitu od teškog oblika zaraze koji bi inače trebao bolničko liječenje. Zabrinutost o slabijoj učinkovitosti cjepiva pojavila se nakon otkrića omikrona, mutirane varijante virusa.

Znanstvenici su analizirali podatke iz 581 slučaja zaraze omikronom i tisuća slučajeva zaraze deltom kako bi izračunali koliko su cjepiva bila učinkovita protiv nove varijante. Istraživanje je pokazalo velik pad učinkovitosti cjepiva AstraZenece i značajan pad za dvije doze Pfizera. Međutim, treća doza povećala je zaštitu od pojave simptoma koronavirusa na između 70 i 75 posto.

Procjenjuje se da će više od polovice svih novozaraženih u Velikoj Britaniji biti zaraženo omikronom do sredine prosinca i da će, ako se taj rast nastavi nesmetano, do kraja ove godine biti više od milijun zaraženih.

Ove rane procjene treba uzimati s oprezom, no one ukazuju da nekoliko mjeseci nakon druge doze cjepiva postoji veći rizik od zaraze omikronom u usporedbi s deltom. Znanstvenici očekuju da će cjepiva svejedno pokazati veću zaštitu od ozbiljnih komplikacija te pozivaju ljude da se cijepe.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here