Čavara: Danas nema uvjeta za održavanje izbora, moramo nastaviti pregovarati

U Bosni i Hercegovini danas nema uvjeta za održavanje Općih izbora, izjavio je danas nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BIH dužnosnik ove stranke Marinko Čavara.

“HDZ BiH i HNS BiH su najzainteresiraniji da se dođe do izborne reforme i to pokazujemo na svim sastancima. Odgađanje dolaska Palmera i Eichhorst je rezultat povlačenja iz pregovora o Izbornom zakonu dijela sarajevskih stranaka. SDA i druge bošnjačke unitarističke stranke ne žele da se dogovore o provedbi presuda Ustavnoga suda BiH koje traže uvažavanje načela legitimnog političkog predstavljanja. Mi ćemo ipak na tomu ustrajati i ustrajat ćemo u traženju dogovora”, rekao je Čavara, prenosi Dnevnik.ba.

Govoreći o političkom ozračju u BiH, Čavara je rekao kako je pitanje kakve su to izjave bošnjačkih političkih dužnosnika o ovladavanju institucijama u BiH i o brojanju naoružanja.

“HDZ uvijek nastoji biti kohezivni faktor u BiH i to ćemo biti i dalje. Unitaristi ne žele nikakav govor nego se povlače u poziciju žrtve i istovremeno preuzimaju institucije te traže podršku međunarodne zajednice za to. Mi već imamo SIP koji je pod kontrolom jedne politike, najave da će se fenomen Komšić spustiti na niže razine. U tim uvjetima izbori se ne mogu održati”, istaknuo je.

Rekao je i kako nije u tradiciji da se mijenja izborno zakonodavstvo u godini održavanju izbora.

“Ne može se utakmica započeti po jednim pravilima a završavati po drugima. Očito ne postoji s druge strane spremnost za razgovor. Oni koji najviše govore o blokadama su upravo oni koji najviše blokiraju jer ne žele razgovarati. Mi smo za otklanjanje svih vrsta diskriminacije. Ako nekom nije jasno da imamo nezakonito izabran SIP, oni će blokirati zakonitu provedbu izbora. Nema ni pravila za popunjavanje Doma naroda FBiH. Mi nemamo uvjete za održavanje izbora”, istaknuo je Čavara i dodao kako ipak očekuje što skoriji nastavak razgovora o reformi Izbornog zakona.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here