Čime će se Angela Merkel baviti kada ode u mirovinu?

Dugogodišnja kancelarka nije mnogo govorila o svojim planovima nakon što 8. prosinca preda vlast socijaldemokratu Olafu Scholzu, piše agencija France Presse.

U njezina četiri mandata 67-godišnju Merkel često su nazivali najmoćnijom ženom na svijetu, ali je ona nedavno natuknula da joj vlast neće nedostajati.

“Vrlo ću brzo shvatiti da je to sad odgovornost nekog drugog. I mislim da će mi se to sviđati”, rekla je za posjeta Washingtonu ovog ljeta.

Slavna po izdržljivosti i sposobnosti da ostane svježa nakon cjelonoćnih sastanaka, Merkel je jednom kazala da može pohraniti san kao deva vodu.

No kad je u američkoj prijestolnici pitali o umirovljenju, kancelarka je odgovorila: “Možda ću probati nešto čitati pa će mi se oči početi sklapati jer sam umorna i malo ću odspavati”.

Merkel, koja je zastupnica postala nedugo nakon njemačkog ujedinjena 1990., nedavno je rekla i da nikad nije imala vremena promisliti o tome što bi još mogla raditi.

“Nikad nisam imala normalan radni dan pa sam se prirodno prestala pitati što me zanima izvan politike”, rekla je tijekom zajedničkog intervjua s nigerijskom spisateljicom Chimamandom Ngozi Adichie.

“Imam 67 godina i nije mi preostala neograničena količina vremena. To znači da moram dobro promisliti što želim raditi u idućoj fazi života”.

“Želim li pisati, želim li govoriti, planinariti, ostati kod kuće, proputovati svijet? Za početak sam odlučila ne raditi ništa pa ćemo vidjeti što će biti”.

Njezini prethodnici nisu dugo ostajali u sjeni nakon odlaska s funkcije. Helmut Schmidt, kancelar do 1982., postao je jedan od urednika tjednika Die Zeit i popularan politički komentator.

Helmut Kohl je otvorio svoju konzultantsku tvrtku, a Gerhard Schroeder je postao lobist i, ne bez kontroverzi, čelnik upravnog odbora ruskog naftnog giganta Rosnjefta.

Njemački pisac David Safier zamislio je uzbudljiviju budućnost za bivšu kancelarku u svom romanu “Miss Merkel” u kojem prekida mirovinu kako bi istražila tajanstveno ubojstvo.

Merkel bi mogla poželjeti provesti više vremena sa suprugom Joachimom Sauerom u Hohenwaldeu, seocetu pored grada Templina u bivšoj Istočnoj Njemačkoj gdje je odrastala i posjeduje vikendicu u koju se znala povlačiti na odmor.

Ondje bi se mogla posvetiti uzgoju povrća, posebno krumpira. U razgovoru za magazin Bunte 2013. rekla je da u tome posebno uživa.

Poznato je i da je ljubiteljica vulkanskog otoka D’Ischia kod Napulja i tamošnjeg mjesta Sant’Angelo.

Bivša znanstvenica mogla bi i otići i na govorničke turneje na brojnim sveučilištima, od Seula do Tel Aviva, koja su joj uručila počasne doktorate.

Merkel će primati mirovinu od 15 tisuća eura mjesečno, pokazuju izračuni njemačkog Udruženja poreznih obveznika. Ali ona nikad nije bila rastrošna. Tijekom upravljanja najvećim europskim gospodarstvom živjela je u Berlinu u stanu na četvrtom katu, a često je sama išla u trgovinu po namirnice.

Kancelarka je 2014. čak odvela kineskog premijera Lija Keqianga u svoj najdraži supermarket nakon bilateralnog susreta.

Stoga, moguće je da će nekad najmoćnija žena svijeta jednostavno provoditi mirne večeri kod kuće, pijući svoje najdraže bijelo vino uz svoje najdraže jelo – juhu od krumpira.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here