Ćosić: Escobar je uvidio stvarne ciljeve bošnjačkih nacionalista koji se smiješno nazivaju “probosanskom” stranom

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije i potpredsjednik HDZ-a BiH, izjavio je za Dnevnik.ba da tzv. patriotske snage u BiH ‘patriotizam‘ prema državi mjere količinom mržnje prema drugima i količinom proizvedenog oružja te tako postaju grobari BiH i da je Gabriel Escobar pravo ime za zaustavljanje toga procesa.

“Različita su očekivanja i viđenja uloge američkog izaslanika Escobara u pregovorima oko ove krize. Bošnjačka nacionalistička strana, ili kako oni sebe nazivaju smiješnim eufemizmom ‘probosanska’, ispričat će priču o BiH kao zemlji utopiji”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, bošnjačka strana u pregovorima vjeruje da će Amerikanci i drugi strani posrednici koji dolaze iz potpuno drukčijih društvenih okruženja uspostaviti novu političku platformu građansko-liberalnog ustroja BiH.

“Ne samo da je to protivno Ustavu BiH, nego je obična mimikrija ispod kojeg se krije projekt bošnjačke većine. Stvar je jednostavna i iskustveno potvrđena, fragmentirana višenacionalna društva ne mogu biti uređena po principu jedan čovjek – jedan glas, a da ne vode dominaciji jednog naroda nad drugima”, rekao je.

Da se ta iluzija i dalje živi, dodaje Ćosić, dokaz je otvoreno i drsko zagovaranje brisanja i ukidanja konstitutivnih naroda, ravnopravnosti i izvornih postavki BiH.

“Ova kampanja neće imati rezultata, nego će skinuti masku s rigidne dominacije. Hrvati očekuju da će svijet to razumjeti i da je vrijeme da zaživi to zlatno pravilo – trojne jednakosti”, ocijenio je Ćosić.

Sve priče o institucionalnim i entitetskim blokadama, problemi i zastoji u pregovaračkom procesu, dodaje, imaju zajednički nazivnik.

“Oni koji blokiraju temeljne postulate, koji ne žele prihvatiti ustavom priznata načela, to su oni koji blokiraju procese i normalizaciju života u BiH. Za razliku od utopista koji apstrahiraju stvarnost, Hrvati traže uređenje BiH, jer ovdje žive ljudi, a ne duhovi. Uređenje stvarne BiH na načelima jednakopravnosti”, rekao je.

Ćosić vjeruje da je Gabriel Escobar uvidio stvarne ciljeve svih strana u razgovorima i da će uloga SAD ići u pravcu zavrtanja ruke ekstremnim bošnjačkim politikama.

“Ako je cilj SAD funkcionalna i stvarna BiH, onda se i srpska i bošnjačka politika moraju odreći ekstremnih stavova”, izjavio je Ćosić.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here