Cvitanović: Dvije su blokade BiH, sarajevska unitaristička i banjalučka separatistička

Nema mijenjanja Izbornog zakona dok u promjenama nisu sadržani Dom naroda i Predsjedništvo BiH, poručili su u petak iz HDZ-a 1990, nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva stranke u Travniku.

Predsjednik stranke Ilija Cvitanović istaknuo je kako procesi u državi moraju biti odblokirani, Izborni zakon promijenjen, a građani se moraju okrenuti životnim temama.

– Što se tiče političke krize, pozivamo sve da se odblokiraju procesi u BiH, da damo ovoj državi da krene naprijed i da živi. Dvije su blokade, jedna iz Sarajeva, jedna iz Banja Luke, jedna je separatistička, jedna unitaristička. Da provedemo presudu Ustavnog suda, promijenimo Izborni zakon sukladno presudi Ustavnog suda, a ove iz RS-a pozivam da odblokiraju procese, da se vrate u institucije gdje se trebaju donositi odluke i damo mogućnost ovoj državi i svim njezinim građanima. Nadalje, da se okrenemo životnim temama i borbi protiv iseljavanja, kriminala i korupcije, damo prigodu mladim ljudima jer jedino oni mogu donijeti novu dimenziju odnosa u BiH, dimenziju međusobnog uvažavanja – rekao je Cvitanović.

Dodao je kako sve to znači da se njegova stranka nikada neće odreći ni jednog dijela BiH.

– Nećemo se nikada odreći ni Središnje Bosne, RS-a jer smo konstitutivan narod u BiH. Također, želim poručiti onima koji pregovaraju u ime hrvatskog naroda, našu potporu imaju dok se drže onoga što smo zajedno zaključili, a to je da nema promjena Izbornog zakona dok u njima nije sadržan i Dom naroda i Predsjedništvo, naglasio je predsjednik HDZ-a 1990.

Istaknuo je da će oni, koji misle mijenjati Izborni zakon samo u dijelu Predsjedništva, u HDZ-u 1990 imati najveću oporbu.

– Nismo zaboravili spomenuti i inzistirat ćemo na tome da Vijeće naroda u RS-u moraju predstavljati legitimni predstavnici svih naroda – zaključio je Cvitanović.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here