Diplome sa Sveučilišta u Mostaru vrijedit će u cijeloj EU

Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs najavio je da će Agencija za znanost i visoko obrazovanje uskoro akreditirati Sveučilište u Mostaru čime bi diplome s ove jedine visoko školske ustanove na hrvatskome jeziku u BiH vrijedile u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europskoj uniji.

Jedan od prvih koraka koji će slijediti jeste akreditiranje Sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces kompletnog akreditiranja s izdavanjem dopusnice završi, diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru bit će priznate u Republici Hrvatskoj, a nakon toga automatski i na teritoriju Europske unije, rekao je Fuchs u četvrtak u Mostaru.

On se susreo s predsjednikom HDZ-a i HNS-a BiH Draganom Čovićem te posjetio Sveučilište u Mostaru gdje je razgovarao s rektorom Zoranom Tomićem.

Ministar Fuchs je ocijenio kako je proces akreditiranja visokoškolske ustanove jako zahtjevan tijekom kojega će moguće biti potrebno ispraviti pojedine segmente administrativnog i akademskog djelovanja, javlja Hina.

Ja sam siguran da će taj proces ići u dobrom smjeru i razmjerno brzo, istaknuo je ministar obrazovanja i znanosti.

Najavio je nastavak potpore i pri reformi obrazovnog sustava u BiH, navodeći kako je Hrvatska u procesu kurikularnih prilagodbi i reformi koje se provode uz značajnu potporu iz fondova Europske unije.

Ministar Fuchs ocijenio je iznimno značajnim što je BiH dobila kandidacijski status za članstvo s Europskom unijom navodeći to kao veliku mogućnost za korištenje dodatnih financijskih sredstava iz fondova EU.

Čitav sustav Sveučilišta u Mostaru se sada može dodatno unaprijediti i poći naprijed ulazeći u alijansu europskih sveučilišta što je trend iz Bruxellesa, kazao je.

Čović je rekao je kako je s ministrom Fuchsom razgovarao o održavanju znanstvenoga skupa koje se redovito na proljeće održava u Neumu, a ove će godine biti posvećen znanosti i njezinu utjecaju u integracijskim procesima s EU, javila je Hina.

IZVORHINA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here