Do proljeća smirivanje inflacije, ali i dalje prijeti velika politička kriza

Unatoč činjenici da se i u idućoj godini očekuje nastavak oporavka domaće ekonomije, smetnje tom procesu mogu predstavljati, slažu se analitičari, zaoštravanje političke situacije, ali i nastavak poskupljenja koja se očekuju, okvirno, do proljeća, piše Večernji list BiH.

Upravo će prvih nekoliko mjeseci 2022. biti ključno za donošenje konačne procjene o dinamici i intenzitetu oporavka domaćeg gospodarstva, no, već se i u ovom trenutku mogu pružiti određene procjene na osnovi ulaznih parametara, a oni su u prvom redu određeni nastavkom povećanja cijena energenata, ali i prilično zaoštrenom političkom situacijom. Kada se tomu doda da je iduća godina izborna, dolazi se do prilično nezahvalne pozicije s koje bi se moglo gledati na proces oporavka. No, domaće gospodarstvo uspjelo je prevladati izazove pandemije, tako ne treba u startu odbacivati mogućnost nastavka snažnijeg oporavka u 2022. godini.

Ova je godina pokazala da je ekonomija uspjela kapitalizirati određene prednosti koje su se pojavile nakon otvaranja europskih tržišta za robe iz BiH, a rast izvoza, kao i industrijske proizvodnje, odvijao se pritom u izrazito nepovoljnim prilikama. Takve pokazatelje vlasti bi trebale iskoristiti na način da snažnije prionu s reformama s ciljem pojednostavljenja procedura za pokretanje biznisa i privlačenja investicija.

Dobra je stvar što su entiteti donijeli nekoliko iznimno važnih zakonskih rješenja s kojima se popravlja ukupna investicijska klima te bi trebali nastaviti u smjeru kojim će se ubrzati i olakšati procedure i poslovanje domaćim i stranim investitorima. Centralna banka nedavno je pak objavila kako se procjenjuje da će ekonomski rast u tekućoj, i 2022. godini, biti snažniji u odnosu na projekcije iz svibnja 2021. godine, koje su rađene na osnovi tada dostupnih tromjesečnih podataka s kraja 2020. godine, i raspoloživih informacija do kraja travnja. Projekcija ekonomskog rasta za 2022. godinu je revidirana naviše za 50 baznih bodova, u odnosu na prvi krug projekcija iz 2021. godine, do razine od 3,9%. Kada je riječ o inflaciji, Centralna banka je nedavno navela kako bi, prema preliminarnim i nepotpunim procjenama, godišnja inflacija u prvoj polovini 2022. godine mogla premašiti 4,0%.

U 2022. očekuju umjereniji rast realne ekonomske aktivnosti, zbog izostanka baznog učinka. Projekcija iz svibnja 2021. godine je korigirana naviše prvenstveno zbog očekivanja snažnije investicijske aktivnosti, koja je uvjetovana visokom stopom ekonomskog rasta u 2021., ali i otklanjanjem prepreka za snažniji ulazak stranih investitora.

Ovdje posebno treba istaknuti konačno imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH, čime su stvoreni osnovni preduvjeti za snažniju aktivnost stranih investitora. S rastom ekonomske aktivnosti, u 2022. očekuju ponovno produbljavanje vanjskotrgovinskog deficita. Međutim, očekuju da će biti sporije u odnosu na pretpandemijsko razdoblje zbog nešto bržeg rasta izvoza, u usporedbi s rastom uvoza.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here