Dodik: Nema vraćanja u Institucije BiH bez povlačenja Inzkove odluke

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da se ova stranka neće vratiti u institucije Bosne i Hercegovine dok, kako je kazao, iz pravnog prometa ne budu isključene intervencije na Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine.

“Nas ne zanima kako će se to dogoditii. Neka oni koji su zabrljali gledaju kako će to eliminirati. Kada to urade vratit ćemo se u zajedničke institucije. Do tada nećemo odlučivati”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci, prenosi Srna. Dodik je istaknuo da je Predsjedništvo SNSD danas potvrdilo da Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika niti OHR, te da odluke koje takva struktura donosi, za ovu stranku nisu obvezujuće, niti će ih poštovati.

“Bilo kakva odluka s takvog mjesta je kriminalna, izvan prava i Daytonskog sporazuma”, naglasio je Dodik. On je rekao kako neće proći “neustavne, katastrofalne i problematične odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kada je riječ o imovini Republike Srpske”.

Dodik kaže da “bez uvažavanja slova Ustava, što afirmira SNSD, Bosna i Hercegovina ne može funkcionirati”, zbog čega će SNSD zajedno s partnerima u siječnju pristupiti radu na realizaciji zaključaka o vraćanju nadležnosti.

“Otpočet će usvajanje Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Republike Srpske s ciljem definiranja ustavne pozicije RS prema ustavima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Donijet ćemo i akt o prestanku važenja Zakona o zabrani raspolaganja javnom, odnosno državnom imovinom RS”, rekao je Dodik.

On je dodao da će na tom planu biti usvojen novi zakon o imovini s ciljem da se definira vlasništvo nad šumama i poljoprivrednim zemljištem. Dodik je rekao kako će SNSD sudjelovati u eventualnim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali da u Ustavu ostane da Republika Srpska bira Srbina i ostale.

“Dakle, riječ koja se dodaje u tom aktu je – ostale, a riječ Srbin neće biti brisana”, poručio je Dodik.

Dodao je i kako smatra da Bosna i Hercegovina treba pobjeći od mentaliteta u kojem “neki trećerazredni službenik State departmenta može nešto reći o Bosni i Hercegovini, a da se to ovde doživljava kao Sveto pismo”.

“Niti je to Sveto pismo, niti je on važan. Važni smo mi koji živimo ovde. Oni imaju svoje mandate ovde, a mi imamo svoje živote. Zato trebamo raditi tako da ljudi shvate da smo mi ti koji ovde odlučuju”, rekao je Dodik.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here