Dodik: Odnosi s Hrvatima riješeni i na dobroj razini

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekao je da će biti teško razgovarati s predstavnicima bošnjačkog naroda kada Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi visoki dužnosnici iz tog naroda Republiku Srpsku zovu aparthejdom za Bošnjake i Hrvate u pismu koje su sinoć uputili.

Dodik je rekao da u Srpskoj i Bošnjaci i Hrvati uživaju sva prava, te da su razgovori sinoć s hrvatskim vrhom, pokazali da su odnosi s Hrvatima riješeni i na dobroj razini. Naglasio je da je u Hrvatskoj nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske usuglašno da je potrebno očuvati mirno i stabilno okruženje u BiH i regiji, a rekao je da ga je upoznao s namjerama RS o vraćanju dejtonskih ustavnih nadležnosti.

Dodik je naglasio da je od Hrvatske dobio razumijevanje za stavove da je međunarodna zajednica nasilnim putem mijenjala pravni poredak BiH, a dodao je da RS nema ništa protiv rješenja pitanja Izbornog zakona kako bi se sačuvali konstitutivni interesi Hrvata, što je, kako je naglasio, interes i srpskog naroda.

Što se tiče današnje posebne sjednice Narodne skupštine, Dodik je rekao da se držao zaključaka Narodne skupštine RS o tome da se ne sudjeluje u donošenju odluka, i da je sad na narodnim zastupnicima da dvotrećinskom većinom potvrde njegove odluke o tome da su dva člana Predsjedništva BiH ugrozila vitalni nacinalni interes Srpske, prenose “nezavisne novine”.

Dodik je rekao da je iz principijelnih razloga i poštujući zaključke NS RS glasao i protiv otvaranja Ureda Ruske Federacije u Banjaluci, ali da će zastupnicima preporučiti da glasaju za ovu odluku jer je u interesu RS.

Rekao je da će posebna sjednica o povlačenju suglasnosti RS na osnivanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i Uprave za neizravno oporezivanje BiH biti održana 16. ili 17. studenog u Banjalci, i da su svi pravni akti već spremni.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here