Dodik poručio Escobaru: Ovdje ne prolazi sila međunarodnog faktora

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da bi zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD Gabrijel Escobar morao znati da BiH može imati budućnost samo na osnovu Ustava BiH na koji su pristali svi 1995. godine i ako se njeni narodi i entiteti budu borili za nju, a ne Amerikanci, Rusi, Europljani ili visoki predstavnici.

“Ako se međunarodni faktor zaista zalaže da BiH opstane, onda je i pred njima i pred nama prilično jasan izbor, a to je Ustav BiH koji nitko ne spori i koji je nedvosmislen”, poručio je Dodik za Srnu upitan da prokomentira posjetu zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD Gabrijela Escobara BiH i sutrašnje odvojene susrete s članovima Predsjedništva BiH.

Ako Gabrijel Escobar misli da je kriza u kojoj se nalazi BiH izazvana da bi, kako on kaže, Milorad Dodik sačuvao moć i bogatstvo, srpski član Predsjedništva BiH je rekao da mu želi odmah poručiti da je džaba dolazio, te da ako ne promijeni optiku i sagleda činjenice koje su očigledne, onda će i sam doprinijeti atrofiji zemlje koju su i Amerikanci preko visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH modelirali svih prethodnih godina po željama muslimana.

On je rekao da u BiH više ne prolazi sila međunarodnog faktora, jer se na batine na ovom prostoru oguglalo, i zato ni sila ni prijetnje ne mogu imati rezultat.

Dodik je ukazao da je priča o korupciji, ruskom utjecaju, navodnom bogatstvu političara u BiH, što je omiljena poštapalica zapadnjaka, deplasirana i stereotip koji Amerikanci održavaju kako bi sačuvali svoje projekcije u BiH.

On je dodao da pričom o korupciji i bogatstvu političara Escobar pokušava demoralizirati građane Republike Srpske nudeći im aspirin za karcinom koji je metastazirao.

On je upitao zar Escobar misli da građani Republike Srpske ne vide što se događa posljednjih 26 godina u kojima su im otimali nadležnosti, šume, zemljište, obilježja, pa i Dan Republike i zar toliko podcjenjuje ljude u Republici Srpskoj smatrajući ih toliko kratkovidim i nesposobnim da vide što se godinama unazad radi od Republike Srpske.

“Što se tiče moći Milorada Dodika ona proistječe iz podrške više od 380.000 glasova birača koje sam dobio na izborima, a imovina koju posjedujem je stjecana napornim i zakonitim radom duže od 40 godina, i nikada nije osporena ni pred jednim sudom ni u BiH ni van nje.

Da bih sačuvao svoju imovinu, a Escobar zna da sam ja prije 26 godina ušao u politiku kao imućan čovjek, i da bi svi ljudi u Republici Srpskoj sačuvali svoju imovinu potreban nam je mir, stabilnost i pravna država za koju se borim”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here