Dodik za Der Spiegel: Ne vjerujem u novi oružani sukob, iz Federacije prijete ratom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za njemački „Der Spiegel“ govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Novinar njemačkog lista ističe da mnogi zbog tenzija u našoj zemlji upravo krivnju vide u Miloradu Dodiku.

– Njegova retorika, koja je uvijek bila uvredljiva, posljednjih se mjeseci pojačala. Dodik, opterećen navodima o korupciji, postupno raspada ovu balkansku zemlju, koju je potresao krvavi rat devedesetih – ističe „Der Spiegel“ u uvodu intervjua.

Očito provodi strategiju kojom želi postupno blokirati većinu državnih institucija na srpskoj strani i tako de facto paralizirati ionako najkrhkiju državu u srcu Europe. Kontroverzni političar poriče da svoju polovicu BiH u kojoj živi većinom srpsko stanovništvo želi odvojiti od države i pripojiti je susjednoj državi Srbiji. No, ne poriče da državu, na čijem je čelu zajedno s hrvatskim i bošnjačkim predstavnikom, smatra “nakazom”, kako je jednom rekao. Dodik je uvjeren da ima bliske odnose sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i vladarom Kremlja Vladimirom Putinom – konstatira „Der Spiegel“.

– Republika Srpska želi osigurati svoju poziciju u Bosni i Hercegovini koja je zajamčena Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom – rekao je Dodik.

Poštivat ćemo ustav Bosne i Hercegovine

Upitan je li visoki predstavnik u BiH jedni problem, Dodik odgovara:

– I nasilje Amerikanaca, a dijelom i EU. Uvijek sam pokušavao surađivati sa svim ostalim igračima… Ali s vremenom sam shvatio da ne igraju pošteno i da ih političari ovdje u ovoj zemlji žele iskoristiti za svoje ambicije koje imaju prema Bosni i Hercegovini. Prijetnja prisilom, sankcijama i kaznama značilo je da su se u prošlosti stvari prihvaćale pod takvim uvjetima koji nisu odgovarali volji naroda – rekao je Dodik.

Komentirao je i konstataciju da su ga mnogi početkom devedesetih smatrali prozapadnim i, prije svega, proameričkim političarom.

– Uvijek sam bio prosrpski nastrojen. Uvijek sam se trudio surađivati sa svim ostalim. Problem s njima je što su neki ljudi možda imali svoja očekivanja od mene. Priznajem da je suradnja u početku bila intenzivna. Ali s vremenom sam shvatio da ne igraju fer i da ih političari ovdje u ovoj zemlji žele iskoristiti za svoje ambicije koje imaju prema Bosni i Hercegovini. Te ambicije trenutno ne odgovaraju volji Srba ni Hrvata.

Komentirao je i najavu da će RS povući nekoliko zakona s razine BiH na entitet RS.

– Poštivat ćemo ustav Bosne i Hercegovine i sami uređivati ono što je u našoj nadležnosti. Ukinut ćemo zakone koje su nametnuli visoki predstavnici na području Republike Srpske i donijeti svoje zakone – uz prijelaznu fazu koja će trajati koliko god bude potrebno. Prema ustavu, u nadležnost Republike Srpske spadaju sva područja koja nisu izričito dodijeljena Bosni i Hercegovini. Ovo drugo nećemo dirati. Ono što nam nije izričito povučeno, mi ćemo, bez oklijevanja, preuzeti sami sebi – rekao je.

Vučić je dobar predsjednik

Na izravno pitanje da se više ne radi o otcjepljenju, Dodik odgovara:

– O otcjepljenju govore samo oni koji žele odvratiti pažnju od vlastitog neustavnog ponašanja. Ne planiramo secesiju – rekao je Dodik.

Komentirao je i odnos predsjenika Srbije Aleksandra Vučića prema BiH i RS.

– On podržava Daytonski sporazum, naš stav o njemu i naše sporazume u Bosni i Hercegovini. Koliko sam shvatio, on se protivi svim jednostranim potezima. Vučić je dobar predsjednik – dodao je.

Osvrnuo se i na svoje izjave u kojima ne priznaje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a, Schmidt ne može preuzeti dužnost. Ne vidim o čemu bi razgovarao s njim. Angela Merkel više nije znala što bi sa Schmidtom nakon što je propao na izborima. Tada se netko sjetio mjesta visokog predstavnika – kazao je.

O Putinu

Između ostalog poručio je i da je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, prijatelj BiH.

– Vidio sam Putina na paradi prošle godine.Uopće nije onakav kakvim ga prikazujete. Putin je moćan državnik s prijateljskim odnosom prema Bosni i Hercegovini u cjelini. On nikada nije pozvao na bilo kakvu akciju protiv teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine – rekao je Dodik.

Također, srpski član Predsjedništva BiH, istaknuo je da ne vjeruje u novi oružani sukob u BiH.

– Želimo pravno riješiti stvari, ali čujemo prijetnje ratom iz Federacije. Ne mogu vjerovati u mogućnost novog sukoba. Nećemo to ni započeti niti prihvatiti. Politički ćemo se boriti za svoje ciljeve – rekao je.

Objasnio je i na koji način RS želi formirati vojsku.

– Povući ćemo svoj pristanak na formiranje zajedničke vojske. Onda ćemo ponovo regulirati ovo pitanje, pri čemu se zalažemo za demilitarizaciju Bosne i Hercegovine. Zatim ćemo ponovno procijeniti sve ostalo. Prava koja nam daje Ustav trebaju uživati svi jednako. Ne želimo živjeti u muslimanskoj Bosni i Hercegovini – rekao je Dodik za njemački list.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here