Dodik za La Repubblicu: Posljednja smo kolonija u Europi ali se oslobađamo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da BiH može opstati ako se vrati na Daytonski sporazum iz 1995. godine, te da on nije protiv Ustava, nego protiv onoga što je nametnuto sa strane.

– Punih 26 godina intervencionizam međunarodne zajednice, vršen preko visokog predstavnika i troje stranih sudaca Ustavnog suda BiH, rušio je Ustav stvaranjem nelegalnog sustava – naveo je Dodik za talijanski list La Republica.

On je naglasio da ti ljudi ništa dobro nisu donijeli BiH.

– Mi smo i dalje najnerazvijeniji dio Europe. Je li došlo do pomirenja različitih zajednica? Nije. Јesmo li ušli u EU? Nismo. Vrijeme je da promijenimo pristup. To ne možemo dozvoliti, stranci koji nisu izabrani u BiH su ti koji za nas donose zakone – pojasnio je Dodik.

Dodik je naglasio da dopune Kaznenog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Inzko osporava zato što visoki predstavnik nema imao pravo nametati zakon, bez obzira na sadržaj.

Što se tiče konkretno ovog amnadmana koji se odnosi na zbivanja u Srebrenici, Dodik je naglasio da se može reći da je u Srebrenici bilo zločina, što osuđuje, ali ne može se reći da su ga počinili Srbi kao narod, već pojedinci.

Na pitanje hoće li Narodna skupština odobriti rekonstituiranje vojske Republike Srpske, Dodik je pojasnio da Srpska može imati svoju vojsku i to stoji u Ustavu.

– Ne tražimo ništa novo. Uostalom, čemu služi zajednička vojska u kojoj se zajedno bore Srbi, Hrvati i muslimani? Ako nas Srbija napadne, govorim hipotetički, mislite li da bi srpski vojnici ostali lojalni Oružanim snagama BiH? Isto važi i za Hrvate – naglasio je Dodik.

Komentirajući navode Christiana Schmidta u izvještaju Vijeću sigurnosti UN da je rizik od novog sukoba u BiH stvaran, Dodik je odgovorio da on laže.

– Schmidt je došao ovdje, uzeo izvještaj koji su napisali muslimani i potpisao ga. Može on govoriti što hoće, ja ga smatram samo građaninom jer njegovo imenovanje nisu podržali svi potpisnici Daytonskog sporazuma. BiH nema visokog predstavnika, što je dobra vijest. Mi smo posljednja kolonija u Europi, ali počinjemo se oslobađati, kzao je Dodik.

Upitan plaši li se prijetnji Bruxellesa o mogućem uvođenju sankcija, Dodik je rekao da nije izabran da bude kukavica i upitao u kom dijelu bi njegova politika mogla biti okarakterizirana destabilizujućom.

Govoreći o odnosu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da ne ide u Rusiju da se nekome moli i da je razlika između Putina i zapadnih lidera u tome što ga on sluša.

– Putin nikada nije tražio od mene da uradim ili ne uradim nešto, zato ga poštujem. Za razliku od njega, političari Zapada, čak i najniži po činu, pojavljuju se u mom uredu sa željom da mi nametnu neke stvari. Putin nije kalkulant, niti špekulant – istaknuo je Dodik.

Na pitanje kako je postao čovjek Moskve, a do prije desetljeće je smatran referentnom točkom SAD, Dodik je odgovorio da su se razdvojili ali ne njegovom voljom.

– Јa sam i dalje osoba koja vjeruje u demokratske principe i slobodno tržište. Poštujem tradicionalne identitete. Ali nisam se promijenio. Јednog dana su mi došli Amerikanci i rekli: “to i to moraš promijeniti”. Nisam mogao to prihvatiti. Onaj koji istinski brani Daytonski sporazum je Milorad Dodik – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

IZVORSRNA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here