Dodik za Welt: Annalena Bearbock nema pojma o našem životu, a poziva na sankcije

Srpski Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za njemački Welt da nova ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Bearbock, pozivajući na sankcije protiv njega, pokazuje da “nema pojma o našem životu, jer nikad nije bila ovdje”.

– Meni se uvođenje sankcija ne čini primjerenim za njemačku demokraciju. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država trebala vladati našom zemljom? Vlada Njemačke treba raditi s demokratski izabranim dužnosnicima. Na ovu funkciju sam izabran sa 60 posto glasova. A ministrica predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto postići. Ali uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku – istaknuo je Dodik

Naglasio je da zna što znači početak mandata i da nova ministrica ima svoje ambicije.

Dodik je rekao da Daytonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju imenovati potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a potvrditi ga Vijeće sigurnosti UN-a.

– Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin Schmidt mora proći kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo dozvoliti da nam netko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svijetu pa nije visoki predstavnik – istaknuo je Dodik.

Naglasio je da, ako Njemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može se očekivati ​​da će Rusija podržati njen prijedlog za visokog predstavnika.

– Osobno sam se sreo s Putinom mnogo puta, uključujući i nedavno. On ima odgovornu poziciju. Kaže da je zainteresiran da po svaku cijenu održi mir u BiH. Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutarnjih poslova. Nije kao njemačka ministrica, kaže Dodik.

Ponovio je da ne želi otcjepljenje Srpske, nego zaštitu Ustava BiH.

Dodik je istaknuo da su problem u BiH stranci, ni izabrani ni imenovani, koji prave nered u BiH.

– Mi smo jedina kolonija u Europi – konstatirao je Dodik, podsjetivši da u BiH ne postoji nacionalni, već zajednička razina što je utvrđeno Ustavom BiH i da Republika Srpska želi da se to poštuje i ništa više od toga.

Pojasnio je da, prema Ustavu, zajednička razina nije nadležna za vojsku, niti za porezni sustav, ni za sudstvo, te da su za to odgovorni entiteti.

Kada je riječ o vojsci, Dodik je pojasnio da Republika Srpska ima ustavno pravo na vojsku i da je to predviđeno Daytonskim sporazumom.

Podsjetio je da je Vojska Republike Srpske postojala do 2005. godine kada su stranci slagali da bi bilo bolje da BiH ima zajedničku vojsku, a sada je sasvim jasno da je to bilo pogrešno.

– Mi nećemo muslimansku vojsku, a u tom pravcu to ide. Nedavno je sud u Sarajevu presudio da vojnici muslimanske vjeroispovijesti imaju pravo da nose brade, da se pripadnice Oružanih snaga BiH mogu prekriti, a neke zemlje u Europi to zabranjuju u javnim prostorima – naveo je Dodik i dodao da će o tome kako ojačati povjerenje u Oružane snage BiH biti razgovarano narednih mjeseci.

Ako bude postignut dogovor, naglasio je Dodik, Republika Srpska bi mogla ostati dio toga, ako ne – bit će razmotrene druge alternative.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here