Đoković dva puta prošao strogu proceduru

Burne reakcije izazvalo je dopuštenje organizatora Australian Opena da na prvom Grand Slamu godine nastupi Novak Đoković.

Senzacionalno je odjeknula objava Novaka Đokovića da će igrati Australian Open. To je vijest koja se čekala mjesecima jer je najbolji svjetski tenisač, osvajač 20 Grand Slamova te rekorder Australian Opena s devet naslova, veliki protivnik cijepljenja protiv korone. Australija, s druge strane, jedna je od najrestriktivnijih država svijeta kada su u pitanju mjere zaštite od zaraze covidom.

Saga oko Novaka Đokovića i njegovog eventualnog nastupa na Australian Openu trajala je mjesecima. Organizator turnira najavio je da svi koji žele igrati moraju biti cijepljeni, a Đoković je poznat po tome da nije pobornik cjepiva. Ipak, na kraju će na prvom Grand Slamu godine nastupiti i necijepljeni tenisači.

Osnovan je odbor kako bi se u strogu Australiju pustili tenisači koji se ne žele cijepiti
Organizatori turnira osnovali su poseban odbor. Pred njim necijepljeni tenisači mogu izložiti svoj slučaj te objasniti zašto se nisu cijepili. Kao bitan uvjet navodi se da za to moraju imati valjan medicinski razlog, odnosno dokaz. Odbor se sastoji od tri osobe: liječnika opće prakse, imunologa i epidemiologa. Identiteti tenisača koji su se prijavili tom odboru ostat će nepoznati javnosti osim u slučaju da se igrači sami odluče javno reći da su zatražili izuzeće. Đoković je u spomenutoj objavi otkrio da je tražio i dobio navedeno izuzeće, odnosno da je predočio dokaze.

Toni Nadal mu je na to poručio “Korona je ubila skoro šest milijuna ljudi. Neka Đoković to objasni”, a australski premijer objavio da će Đoković ako nema valjane dokaze, biti poslan kući prvim avionom.

Oglasili su se i žestoko prozvani organizatori Australian Opena te objasnili kako će to u restriktivnoj Australiji igrati necijepljeni tenisač:

“Novak Đoković je tražio medicinsko izuzeće koje je odobreno poslije rigorozne procedure. Odobrila su ga dva odvojena nezavisna panela medicinskih stručnjaka. Njegovu molbu prvo je odobrilo nezavisno povjerenstvo sastavljeno od doktora iz oblasti imunologije, infektologije i opće prakse. Nakon što je ta prva komisija utvrdila da su ispunjeni svi uvjeti, molba je proslijeđena drugoj, koju su angažirale australske vlasti. Nakon što je i ta druga komisija dala dopuštenje, Novak Đoković dobio je medicinsko izuzeće.”

Organizatori jednog od četiri najveća turnira ističu da je cijela procedura protekla anonimno: “Članovi povjerenstava nisu znali o čijoj molbi odlučuju, baš kako to ne bi napravili subjektivno. Oformljeni su pošteni i neovisni protokoli kako bi odlučili o medicinskim izuzećima koja će nam omogućiti siguran Australian Open u kojem ćemo svi uživati. Odluke su na osnovu anonimnih molbi donijeli nezavisni medicinski stručnjaci.”

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here