Dom zdravlja Mostar: Odgodite početak nastave barem tjedan dana

Dom zdravlja Mostar danas je uputio obavijest građanima koju prenosimo u cijelosti:

‘Zbog velikog broja oboljelih građana, što na gripu, što na SARS CoV-2, veliko je opterećenje na kapacitet Doma zdravlja, stoga upozoravamo kako je otežan pristup obiteljskim liječnicima, Hitnoj pomoći i Izolatoriju. Zbog pogoršanja situacije, primorani smo zatvoriti pojedine ambulante kako bismo preusmjerili medicinske kapacitete u najteže pogođene ambulante, Izolatorij te Hitnu pomoć.

Gripa se inače javlja sezonski i za razliku od prehlade, gripa obično započinje iznenada: javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i glavobolja. Covid-19 najčešće ne počinje naglo te se u početku javlja s blaže povišenom tjelesnom temperaturom uz suhi kašalj koji je kroz prvi tjedan bolesti blag, a tek kasnije postaje jači (kod gripe kašalj obično počinje na početku bolesti, tj. 2-3 dan bolesti), a najčešće izostaje bol u mišićima koja se kod gripe javlja odmah u početku. Isto tako, glavobolja se uz gripu javlja u pravilu uvijek, dok je ista rjeđa kod Covid-19.

Gripu liječimo simptomatski, a posjeta liječniku je potrebna samo ako ne uspijemo sniziti temperaturu, imamo osjećaj gušenja, odnosno teškog disanja ili ako se pogorša osnovna bolest.

Važna napomena: budući da je gripa, kao i Covid, virusna infekcija kod nje liječenje antibioticima nema nikakvog efekta. Stoga je jako bitno ne uzimati antibiotike bez indikacije, jer antibiotska terapija pri virusnim infekcijama samo moze produziti bolest.

Ako razvijete neke od simptoma povišene temperature, kašlja, grlobolje i slično nema potrebe se isti dan javljati liječniku, pogotovo dolaziti u prostorije Hitne pomoći. Liječimo se kućno simptomatski – snižavamo temperaturu paracetamolom ili ibuprofenom, pijemo dovoljno tekućine, uzimamo pastile za grlobolju i pobrinemo se za zdraviju prehranu. Najbitnije je ograničiti kretanje kako ne bismo dalje širili virus bez obzira o kojem se virusu radilo. U slučaju pogoršanja stanja, odnosno, visoke temperature, temperature koja se ne spušta na lijekove, problema sa disanjem, pogoršanog stanja svijesti, naglog pogoršanja bolesti, jakih bolova, pritiska u prsima, osipa uz temperaturu i sličnih stanja, tada se javiti na BILO KOJE dostupno radno mjesto Doma zdravlja.

Zbog velike raširenosti bolesti u gradu, preporučujemo nadležnima da prolongiraju početak školske nastave za barem tjedan dana’.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here