Dva Muskova satelita zamalo se sudarila s kineskom svemirskom postajom

Kina je danas optužila SAD za “veliku prijetnju” sigurnosti njezinih astronauta nakon što su se dva satelita Elona Muska iz sustava Starlink zamalo sudarila s njihovom svemirskom postajom.

Prema dokumentu koji je Kina podnijela početkom prosinca Uredu UN-a za svemirska istraživanja sa sjedištem u Beču, kineska svemirska postaja Tiangong (Nebeska palača) je u dva navrata, u srpnju i listopadu, morala manevrirati kako bi izbjegla “susret” sa satelitima Muskove kompanije SpaceX.

Radi se o Starlink satelitima za dovođenje internetske usluge u teško dostupna područja. Sustav Starlink zahtijeva mrežu od skoro 12.000 satelita u niskoj orbiti koji prema tlu konstantno odašilju širokopojasni internet.

“Iz sigurnosnih razloga kineska svemirska postaja uključila je preventivni sustav za izbjegavanje sudara kako bi očuvala sigurnost i živote svojih astronauta u orbiti”, stoji u dokumentu koji je objavljen na internetskoj stranici Ureda UN-a za svemirska istraživanja.

Kina optužuje SAD da ne izvršava svoje međunarodne obveze u svemiru, bez direktnog spominjanja imena najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Kopija kineskog dokumenta je jučer cirkulirala na Weibou, kineskoj verziji Twittera, gdje je nekoliko korisnika projekt opisivalo kao “svemirski rat”, a neki su pozivali i na “bojkot Tesle”.

Prošli mjesec kineska podružnica Tesle, koja je također u vlasništvu Muska, objavila je da Starlink neće pokrenuti svoje usluge u Kini. Umjesto toga, sva Teslina vozila i stanice za napajanje u zemlji koristili bi mrežne usluge koje nudi kineski operater, a svi podaci bi bili zadržani u zemlji.

SpaceX je dosad u orbitu poslao više od 1500 satelita koji bi trebali služiti širokopojasnoj mreži, a Musk je kazao da na kraju želi postaviti oko 42.000 satelita u orbitu.

IZVORHINA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here