Džeba od Novalića zatražio pojašnjenje skandaloznih izjava o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka

Damir Džeba, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (HDZ BiH – HNS), od predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića, zatražio je pojašnjenje skandaloznih izjava o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka, prenosi HMS.

U priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH stoji da je Džeba od Novalića zatražio objašnjenje svih detalja njegova putovanja u Njemačku, Belgiju i Luksemburg; od financiranja do izjava koje je kao predsjednik Vlade Federacije BiH davao tijekom sudjelovanja u stranačkim događajima organiziranim na službenom putu.

„Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao poseban gost, održao je i govor u kojem se pohvalio kako Bošnjaci drže preko dvije trećine ekonomije BiH te ustvrdio kako citiram:“Bošnjacima ne treba više od 30-50 godina da ekonomski ovladaju BiH“ ali kako kaže i brojem jer ih sada ima 55-60 posto“, stoji u pitanju izaslanika Džebe upućenom predsjedniku Vlade F BiH Fadilu Novaliću uz sljedeću opasku:

„S obzirom na to da ste kao Predsjednik Vlade FBiH, predsjednik ne samo Bošnjacima već i Srbima Hrvatima i ostalim građanima tražim da nama izaslanicima kao i cjelokupnoj javnosti prezentirate podatke koje pokazuju da Bošnjaci drže preko dvije trećine ekonomije BiH, odnosno objasnite iznesene teze o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka“, kazao je Džeba koji je Novalićeve izjave ocijenio skandaloznim jer kako kaže, „pokazuju stvarne nacionalističke i radikalne i unitarističke namjere Fadila Novalića s ciljem izbacivanja Srba i Hrvata iz Federacije pa i iz cijele BiH“, stoji u pitanju izaslanika Džebe.

Džeba je ustvrdio da Novalić ovakvom retorikom radikalizira Bošnjake.

„Dok se visokorangirani predstavnici SDA u BiH deklarativno zalažu za tzv. građanski model i brisanje imena naroda u procesu izmjena izbornog zakonodavstva u isto vrijeme radikaliziraju Bošnjake i predstavljaju planove kako izbaciti Srbe i Hrvate iz BiH, u ovom slučaju konkretno kroz ekonomsko djelovanje i demografsku nadmoć“, zaključuje izaslanik Džeba koji je zatražio i podatke tko je financirao Novalićev put na kojem je na skupovima SDA dao sporne izjave.

Također, izaslanik Ilija Nakić od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije zatražio je da sačini cjelovitu informaciju o uplaćenom radnom stažu i dostavi je Parlamentu Federacije BIH.

„Za koliko radnika je u proteklim godinama uvezan staž iz Proračuna Federacije BiH i u kojim su poduzećima zaposleni“, zapitao se Nakić te dodao da u nekim slučajevima Vlada Federacije BiH reagira promptno, dok u drugim radnici godinama bezuspješno traže da im se uveže staž, iako su i jedna i druga u većinskom vlasništvu Federacije BiH ili su u vlasništvu Javnih poduzeća čiji je vlasnik Federacija BiH.

Podsjećamo, skandalozan istup federalnog premijera Novalića u kojem je govorio o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka, a koji je on objavio na svojoj službenoj Facebook stranici popraćen je također skandaloznim opisom.

“Sav dunjaluk po Božijem određenju pripada nama, ali na cijelom dunjaluku ćemo dijeliti kuće sa drugima. Jedina kuća koja je samo naša i koju ne moramo dijeliti jeste Bosna. Moramo sačuvati ovu zemlju pod svaku cijenu”, napisao je Novalić tada na Facebooku.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here