El Salvador planira izgraditi Bitcoin City

El Salvador je bila prva zemlja koja je uvela Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, a sada planira izgraditi Bitcoin City. Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele je na Bitcoin Weeku u El Salvadoru otkrio planove za izgradnju “ja”. Grad će se graditi duž zaljeva Fonseca, između La Unióna i Conchague, a imat će veliku korist od geotermalne elektrane, koja će crpiti energiju iz obližnjeg vulkana Conchagua i napajati Bitcoin City.

Grad kružnog oblika će ponuditi poslovno-stambene prostore, vlastite zračne luke, željezničke kolodvore, restorane, zabavne centre i druga mjesta, a središnju točku grada trebao bi činiti trg koji će iz zraka izgledati kao simbol bitcoina.

Predsjednik El Salvadora rekao je da stanovnici Bitcoin Cityja neće morati plaćati porez na dohodak, porez na imovinu, kapitalnu dobit ili porez na plaće, nego samo PDV. Polovina prihoda od PDV-a išla bi na financiranje obveznica izdanih za izgradnju grada, a druga polovica za komunalne usluge.

Također, El Salvador planira početkom 2022. godine prikupiti oko milijardu dolara i to putem izdavanja “bitcoin obveznice” od strane Blockstreama. 500 milijuna bi bilo utrošeno na energiju i infrastrukturu za rudarenje bitcoina, a ostalih 500 milijuna na kupnju više bitcoina.

Bukele nije otkrio kada treba početi gradnja Bitcoin Cityja i kada će biti izgrađen, no procjenjuje da bi javna infrastruktura trebala koštati oko 300.000 bitcoina.

IZVORPC CHIP
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here