Escobar najavio novi dolazak: Otvoreni Balkan neće funkcionirati bez učešća svih zemalja

Gabriel Escobar, poseban izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, stiže uskoro na ovo područje, a u najavi svog posjeta ponovio je očekivanja administracije Joea Bidena za ovu regiju. Escobar je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike izjavio kako godina počinje obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcioniranje dijaloga dvije strane.

“Uskoro ću putovati u regiju, zajedno s gospodinom Lajčakom (Miroslav Lajčak, posebni izaslanik Europske unije za dijalog Srbije i Kosova) da istaknem našu podršku dijalogu i pokažemo posvećenost funkcioniranju dijaloga. To je dijalog koji vodi Europska unija, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati. Ali moram reći da se u tom pogledu pitanje Srbije i Kosova ne odnosi samo na SAD i Europu, nego i na naše kolege u regiji. I u tom pogledu rekao bih da je Albanija korisna”, rekao je Escobar istaknuvši da Tirana razgovara s obje strane i podržava SAD u naporima da se uspostavi stabilan odnos između Srbije i Kosova.

O dijalogu Srbije i Kosova kazao je kako će se intenzivno angažirati s obje zemlje.

“Konkretnim koracima pokazat ćemo podršku dijalogu. Surađivat ćemo s našim europskim partnerima da realiziramo što god bude odlučeno u ovom dijalogu u procesu koji vodi Europsku uniju. Bit ćemo angažirani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, nego u cijeloj regiji, i ne samo u vezi s političkim – već i ekonomskim pitanjima. Vidimo brojne mogućnosti za ekonomski razvoj u regiji, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti raditi u svim pravcima”, izjavio je on, prenosi Klix.

Njegova poruka liderima na Zapadnom Balkanu je da se trebaju usredsrediti na multietničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, europske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana, iz kojih će svi ljudi imaju koristi.

“I mislim da je Vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regiji, tako da vidim svijetlu budućnost za regiju. Želimo biti dio ovog procesa i znam da i Europska unija ima isti stav”, izjavio je.

Kazao je i kako ideja Otvorenog Balkana neće biti uspješna bez učešća svih zemalja u regiji.

“I ovo je uvjet pod kojim ga podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Europska unija. I drugo da bude otvoren za sve zemlje, jer praktično ne funkcionira bez svih zemalja. Cjevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate stati negdje na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati. Potrebno je da inicijativa obuhvati sve zemlje, kao i da standardi budu europski. Jer, na kraju krajeva, zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem. Dakle, radi se o dva uvjeta: otvorenost za sve i praćenje odgovarajućih standarda i institucija. To su uvjeti naše podrške tom projektu”, zaključio je on.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here