FBiH uvela CTP potvrde, za ŽZH to ne vrijedi

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je da je u četvrtak na sjednici Vlade Federacije BiH razmatrana informacija o epidemiološkoj situaciji te da su usvojene nove zapovjedi Kriznog stožera

Kako je kazala, odlučeno je da se od 20. prosinca uvedu CTP potvrde, odnosno cijepljen, testiran, prebolio.

To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno cjepiva da broj cijepljenih možemo u kratkom roku povećati, kazala je.

Bera je istaknula da su naložili županijama da u sljedećem razdoblju osiguraju uvjete za to.

Ova odluka Vlade FBiH i Kriznog stožera ne vrijedi na području Županije Zapadnohercegovačke s obzirom da je u ovoj županiji i dalje na snazi stanje nesreće koje je proglašeno prije nego što je to urađeno na entitetskoj razini. Samim time ŽZH sama odlučuje o svemu.

To znači da trebaju povećati broj punktova i omogućiti što veću dostupnost cjepiva, kao i povećati broj punktova za testiranje, kazala je.

Potvrde će se, dodala je, u prvom redu uvesti za sve zaposlene u sektoru zdravstva, socijalne zaštite i za sve uposlene u upravi na svim razinama vlasti.

Tvrdi da postoje osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti te da će im se omogućiti da bez takve potvrde dođu na radno mjesto.

Bera je navela da je donesena mjera da timovi za cijepljenje idu ka stanovništvu, a naređeno je svim općinama da organiziraju punktove te mobilne timove koji će ići prema stanovnicima u udaljena područja te kod onih koji ne mogu doći do punktova zbog zdravstvenih stanja.

Pojasnila je da su mjere usvojene na osnovu procjene epidemionoške situacije te održanog sastanka sa županijskim premijerima.

Tvrdi da je procijenjeno da je u FBiH visoka razina prijenosa te da incidenca iznosi 146,4 slučaja na 100.000 osoba. Broj hospitaliziranih je povećan za sedam posto. Također je dodala da broj cijepljenih prvom dozom iznosi 27 posto, a drugom dozom 24 posto.

IZVORFENA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here