Federalna vlada odluku o Covid potvrdama prepustila županijama

Vlada FBiH usvojila je informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 2. prosinca, kao dana početka njihove primjene.

Uz to, Vlada FBiH donijela je zaključak kojim je preporučila vladama županija da u skladu sa epidemiološkom situacijom u županijama uvode CTP (cijepljen, testiran, prebolio) pravilo, te je u skladu s tim stavljen van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. prosinca u FBiH.

Vladama županija, odnosno kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ-a.

U prezentiranoj informaciji je, uz ostalo, navedeno da je u 47. tjednu, u odnosu na prethodni, zabilježen blagi pad tjednih indikatora, osim broja pacijenata na respiratoru.

Na bolničkom liječenju trenutno je 543 oboljelih od COVID-19, od kojih je 47 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Od 463 hospitaliziranih, 86,4 posto su necijepljeni i nepotpuno cijepljeni, a 13,6 posto potpuno cijepljeni.

Na razini FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 139 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u SŽ, PŽ i HNŽ. Prema najnovijim podacima, dosad je u FBiH dato 975.980 cjepiva protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 518.765, na drugu 452.324, te na treću 4.891.

Iz Stožera civilne zaštite ŽZH su nedavno poručili kako nema potrebe za uvođenjem restriktivnijih mjera u ovoj županiji, a podsjećamo kako je ova županija zbog pandamije koronavirusa 27. kolovoza prošle godine, proglasila stanje prirodne nesreće te tako može donositi vlastite epidemiološke mjere i preporuke neovisno o preporukama s federalne razine.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here