FIA odbacila obje Mercedesove žalbe. Verstappen je svjetski prvak u Formuli 1

FIA-INI SUCI na VN Abu Dhabija odbacili su prvo Mercedesovu žalbu oko mogućeg pretjecanja iza sigurnosnoga automobila u završnici utrke kada se Max Verstappen borio za pobjedu protiv Lewisa Hamiltona, a onda i drugu vezanu uz proceduru nastavka utrke iza sigurnosnoga automobila.

“Mercedes tvrdi da je bolid 33 prestigao bolid 44 tijekom sigurnosnoga automobila u 18:32, što bi bio prekršaj članka 48.8 sportskoga pravilnika Formule 1 za 2021. Red Bull kaže da bolid broj 33 nije prestigao bolid broj 44 i da su oba bolida davala i puštala gas te da je bilo ‘milijun presedana’ pod sigurnosnim automobilom gdje su bolidi prošli ispred i onda se vratili iza bolida koji je bio ispred njih”, stoji u priopćenju iz FIA-e pa slijedi:

“U jednom trenutku, na jako kratak vremenski period, bolid broj 33 pomaknuo se blago ispred bolida 44, u trenutku kad su oba bolida ubrzavala i kočila. Također, bolid broj 33 nije bio ispred kad je završio period sigurnosnoga automobila. Zato se protest odbacuje, a protestni depozit neće se vratiti.”

Mercedes se kod prve žalbe pozivao na Članak 48.8 FIA-inih sportskih pravila koji kaže:

“Nijedan vozač ne smije pretjecati drugog na stazi, uključujući i safety car, dok ne prijeđe ciljnu ravninu prvi put nakon što se safety car vrati u boks.” Ta žalba je odbijena.

Kod druge žalbe Mercedes se poziva na Članak 48.12 istog pravilnika koji kaže da “svi vozači koji zaostaju za krug ili više za vodećim vozačem, moraju preteći vozače za kojima zaostaju, ali i safety car prije nego se utrka nastavi”. Naknadno je odbijena i ova, a sukladno tome, Max Verstappen ostaje svjetski prvak u Formuli 1.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here