Galijašević: Izetbegović gradi odred mudžahedina u Oružanim snagama BiH

Apelacija za nošenje brade u Oružanim snagama BiH, koju je Ustavnom sudu BiH uputio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, dokaz je agresivne gradnje islamskog društva u BiH, ocijenio je stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević uz napomenu da ni EU i NATO-u nije potrebna mudžahedinska armija.

Galijašević smatra da ta apelacija istovremeno svjedoči i o stanju duha u Sarajevu, koje, kako je rekao, danas predstavlja najveću i najradikalniju islamsku metropolu u Europi.

– Podnošenjem apelacije Izetbegović je praktično izravno i javno podržao inicijativu Republike Srpske da u skladu s Dejtonskim sporazumom ponovo formira vlastite oružane snage. Tim potezom je nedvosmisleno poručio da želi formirati muslimansku armiju, a to znači da podržava disoluciju Oružanih snaga BiH. Јasno je svima da u takvoj islamskoj vojsci ne mogu biti i Srbi i Hrvati – rekao je Galijašević za Srnu.

Odluku Izetbegovića da u ime svih Bošnjaka od Ustavnog suda zahtjeva pravo da identitet radikalnih muslimana i vizualni izgled mudžahedina bude slika Oružanih snaga BiH, Galijašević razumije i kao njegovu želju da gradi novi odred mudžahedina, prvo pod okriljem oružanih snaga, a u budućem vremenu i u drugim institucijama BiH.

– Ni NATO-u, a ni EU nije potrebna ta bradata, mudžahedinska armija, niti im je potrebna takva BiH – smatra Galijašević.

Tvrdi da je to izravan pritisak na Srbe i Hrvate u BiH. “Iako Bošnjaci nisu talibani, a ni Arapi, ovakvim političkim i vjerskim procesima, koje u ime naroda diktira SDA, stvara se ružna slika”, rekao je Galijašević.

On je rekao da se europskim posmatračima šalje poruka da “postoji samo jedan islam, da je njegova priroda radikalno politička, netolerantna i ratnička, te da se islamsko društvo ne može reformirati”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here