Gilja: Sudski vještaci oštetili su nas za 60 milijuna KM, pravdu ćemo ako treba tražiti i u Strasbourgu

Zbog izmjena federalnog zakona o naknadama za korištenje voda dug Elektroprivrede HZ HB prema četiri općine na čijim područjima se nalaze hidroakumulacije ovog poduzeća je znatno porastao. Tako je, primjerice, dug prema Gradu Mostaru dosegao 10, 3 milijuna KM. To je bio povod današnjoj konferenciji za novinare u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosna, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Ovom izmjenom zakona, u vezi povećanja cijena, na razini Federacije, fiksna naknada je dignuta za 100 posto. Međutim, dodan je član koji je dosta problematičan, nigdje nije objašnjeno koja je to cijena električne energije, o kojoj se promjeni cijene radi, nego je ostavljeno tako široko, da se o tome može raspravljati. I krenule su tužbe, mi smo ih naravno odbili. Radi se o četiri općine u kojima se nalaze naše hidroakumuacije, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja.

Podsjećamo, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar se žalila na svaku presudu, ali sud ih je redom odbijao. Osim Mostara, Elektroprivreda HZ HB Mostar milijune duguje i općini Prozor-Rami.

„Mi smo jednostavno rekli, nema promjene cijene punih 10, 11 godina. Ova cijena je na snazi od 2010.godine. Tu je netko od vještaka, koji su tu radili, a moramo odmah reći, pokrenut ćemo kazneni postupak protiv svih vještake koji su tu radili, odštetio Elektropivredu za oko 60 milijuna maraka. To je ogroman novac. Mi smo uredno plaćali sve naše naknade, rekao je Gilja.

Generalni direktor Elektriprivrede HZ HB ističe kako su upozoravali da je obračun naknada nelogičan, ali da je sudstvo više vjerovalo sudskim vještacima, nego njima.

-S naše strane, nije bilo nikakvih problema za suradnju. Ono što nije po zakonu je ova ekspertiza. Ovdje nema nikakvog sporazuma, ili je nešto točno po zakonu ili nije. A mi smo išli na sve instance. Smatramo da smo oštećeni, ako treba, ići ćemo i na sud u Strasbourgu, kazao je.

Iz Elektroprivrede HZ HB ističu kako su žrtve lošeg izračuna sudskih vještaka, te se nadaju boljem razvoju situaciju, u njihovu korist.

Prof. dr. Brano Markić, koji je radio ekspertizu nalaza o obračunu naknade izrazio je svoje nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom.

„Ono što sam ja prvo uradio, jeste da sam definirao sve konstante i koeficijenete i matematičke operacije. Međutim, već su stigle tužbe od sudskih vještaka. Ja sam, ipak, obračunao te obveze, ono što je bilo u sklopu mog zadatka, kazao je prof. Markić.

Ovih se dana špekuliralo i o poskupljenju električne energije.

„Neće biti poskupljena električne energije, osim kupcima koji su na 10 kW i više. Zašto? Zato što su ovi kupci vezani za tržišnu cijenu. Ona je skočila u odnosu na prije pola godine, tržište nije za Bosnu i Hercegovinu, ono je za cijelu Europu.“, pojasnio je Markić.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here