Građani BiH još će pričekati na jedinstvenu Covid-putovnicu, evo što se čeka

Od svibnja traju pokušaji da svi građani Bosne i Hercegovine dobiju Covid-putovnicu ili zeleni certifikat kako bi bez problema i straha da će biti vraćeni s granice putovali u inozemstvo. Dalje od pokušaja na državnoj razini nije se otišlo tako da još nema spremne odluke o Covid-potvrdama, a da bi je bilo prvo se čeka da još pet županija uvede QR kodove o cijepljenju.

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine čekaju da niže razine uvedu QR kodove kako bi se onda napravio jedan, jedinstveni obrazac, piše Faktor. Bh. entitet Republika Srspka i Brčko distrikt uveli su QR kodove, a to je u proteklom razdoblju učinilo još pet županija u Federaciji BiH.

– Mora se krenuti od županija. Zatraženo je u rujnu od županija da formiraju baze podataka. Pet je županija to ispunilo. Pokušat ćemo to ubrzati i u ostalim kako bismo nastavili aktivnosti s Ministarstvom civilnih poslova BiH. Jer država je jamstvo, država mora biti ta koja jamči za te potvrde. Ali morate prvo imati baze podataka ljudi koji su cijepljeni – rekao je Čerkez.

Istaknuo je da obrazac treba biti jedan, ali da ga izdavati mogu svi. Nakon što se naprave Covid-potvrde, dodao je Čerkez, moraju proći mišljenje, reviziju Europske komisije. To znači da će proći još vremena prije nego baš svi građani Bosne i Hercegovine mognu putovati bez problema. Čerkez je naveo kako većina europskih zemalja ne pravi problem i budu priznati QR kodovi koje izdaju županije jer je QR kod veza sa bazom podataka koju županija ima.

– Ali neke zemlje to ne priznaju. A i one koje priznaju mogu uvijek reći da od sada ne priznaju više. Pečat, obilježje, mora biti vidljivo, a njega sada nema – kazao je Čerkez.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here