Građani BiH ostaju bez novih putovnica? Ne može se dogovoriti nabavu

Građani BiH mogli bi ponovno ostati bez knjižica za putovnice jer je njihova nabava upitna zbog komplikacija u postupku nabave koju je pokrenula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), piše Večernji list BiH.

IDDEEA je još krajem travnja ove godine raspisala nabavu za obrasce knjižica za putovnice, ali je ona poništena nakon žalbe tvrtki Sirius i Thales DIS France, i to tek krajem kolovoza.

Agencija je početkom rujna raspisala novu nabavu kojom propisuje da je rok za prijam ponuda 25. listopada, ali na taj natječaj žalbu ponovno ulaže Thales DIS France, no ovaj put Ured za razmatranje žalbi BiH je odbija. IDDEEA je zbog najnovije žalbe na natječajnu dokumentaciju produljila rok za dostavljanje i otvaranje ponuda za nabavu knjižica za putovnice do 27. prosinca, prenosi Capital. S obzirom na to da je postupak nabave knjižica zbog uloženih žalbi morao biti obustavljen, nabava se od kraja travnja oduljila na kraj prosinca, a ako netko od ponuđača ponovno uloži žalbu, taj proces mogao bi se još prolongirati te bi postalo već gotovo sasvim izvjesno da će građani BiH ostati bez novih putovnica. Važno je napomenuti da ugovor za isporuku knjižica za putovnice koji IDDEEA trenutačno ima vrijedi do ožujka iduće godine te, ako do tada ne sklopi novi, građani neće moći zamijeniti stare i izvaditi nove putne isprave.

Inače, IDDEEA za sljedeću godinu traži 255.000 knjižica, dok joj je za 2023. potrebno 345.000 knjižica. Godinu kasnije taj broj povećava se na 465.000, a za 2025. zahtjeva se isporuka 535.000 knjižica. Građani se pribojavaju da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2017. kada je IDDEEA upravo zbog konstantnih žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na nabavu knjižica za putovnice. Te, 2017. zbog nemogućnosti provođenja natječaja, građani BiH jedno su vrijeme bili bez putovnica jer IDDEEA nije uspijevala u zakonom zadanom roku od mjesec dana isporučiti putovnice građanima koji su ih tražili. Nakon tog problema i zastoja u izdavanju putovnica, IDDEEA je bila primorana provesti pregovarački postupak na kojem je s kompanijom Mühlbauer, a koja je i do tada nabavljala knjižice za putovnice, sklopila novi ugovor na godinu dana.

Taj ugovor istekao je u ožujku 2018. Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i kompanija Mühlbauer potpisale su u ožujku 2018. u Banjoj Luci ugovor o nabavi knjižica za putovnice. Vrijednost ugovora koji vrijedi 4 godine iznosio je 28,47 milijuna KM. Dakle, istječe u ožujku ove godine. Građanima ostaje nadati se da će nadležni navrijeme riješiti novi ugovor te da zbog isteka postojećih putovnica neće ostati “zarobljeni” u BiH.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here