Građani u BiH zabrinuti za promjenu kamatnih stopa

Podizanje kamatnih stopa Američkih Federalnih rezervi za 0,25, ako istu odluku ne bude pratila i Europska centralna banka, neće se odraziti na bankarski sustav u BiH, koji je, uvjeravaju stručnjaci, stabilan.

Novo podizanje kamatnih stopa gurnulo bi ekonomiju u recesiju, jer ono nije dovoljno da se inflacija zaustavi, javlja BHRT.

Odluka FED-a da podigne kamatne stope neće imati nikakvog utjecaja na bankarski sustav BiH, ocjenjuju stručnjaci. Oprezan treba biti prilikom novih investicija, jer su krediti sada skuplji.

Nedavno je u BiH došlo do blagog rasta kamata na kredite, ali su optimistične prognoze da će se inflacija usporavati do kraja ove godine.

Došlo je do blagog povećanja AKO ECB podigne referentnu kamatnu stopu porast će EUROBOR, a one kamate koje su ugovorene tako da su Eurobor plus nešto, jedan ili dva, porast će, jer kad poraste osnovica porast će i i ukupna kamatna stopa kamatnih stopa na kredite jer na to banke imaju pravo. Regulator se sprema napraviti mjeru kojom banke mogu podići kamatnu stopu na kredite onoliko koliko su podigle i na depozite, tako da će to spriječiti neki rast kamata na kredite, a sam bankarski sustav je stabilan, kaže Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Situacija bi se mogla jedino promijeniti jedino u slučaju da Europska centralna banka odluči ponovno podignuti kamatne stope.

Ako ECB podigne referentnu kamatnu stopu porast će EURIBOR, a one kamate koje su ugovorene tako da su Eurobibor plus nešto, jedan ili dva, porast će, jer kad poraste osnovica porast će i i ukupna kamatna stopa, predsjednik Fiskalnog vijeća RS.

Prema posljednjim podacima inflacija potrošačkih cijena početkom godine iznosila je 14,1 odsto.

Očekuje se da će inflacija u prvoj polovini tekuće godine biti povišena te da će se postupno smanjivati tijekom cijele 2023. godine. Procjene temeljne inflacije ukazuju da trenutna ukupna inflacija u BiH nije visoka, dodao je.

Dok se čeka usporavanje inflacije, poput primjerice u oblasti nekretnina za koje se očekuje smanjenje cijena, to se nažalost neće reflektirati na hranu, koja će i nastaviti da poskupljuje.

Ono što će ubuduće uticati na inflaciju to je cijena hrane, a ona sudjeluje najviše u strukturi potrošnje, mi nemamo svoju hranu, platni deficit u hrani jednak je našoj proizvodnji, Aleksa Milojević, ekonomist.

Infalciju, međutim, smatraju stručnjaci, iako će se usporiti ne može zaustaviti samo rast kamatnih stopa, jer se može lako ekonomija gurnuti u recesiju, što se ističu već i događa u pojedinim zemljama.

IZVORBHRT
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here