Grlić Radman danas u Sarajevu i Mostaru

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini. Nakon jučerašnjeg posjeta Vitezu, danas će posjetiti Sarajevo i Mostar.

U Sarajevu će se ministar Grlić Radman sastati s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković. Održat će se prvo tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Grlića Radmana, a potom i sastanak izaslanstava Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Planirano je da se hrvatski šef diplomacije u Sarajevu susretne i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, nakon čega će otputovati u Mostar. Planiran je susret s mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem, biskupom mostarsko-duvanjskim Petarom Palićem te provincijalom hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i predstojnikom unije franjevačkih provincijala Europe Miljenkom Štekom.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova jučer se u Vitezu sastao s hrvatskim dužnosnicima iz središnje Bosne u tijelima vlasti BiH na svim razinama. Nakon tog sastanka novinarima je izjavio kako je cilj bio analizirati potrebe Hrvata iz tog dijela BiH i načine na koje im Hrvatska može pomoći. Kazao je kako je glavna poruka da Hrvatska može bitno pomoći da se na međunarodnom planu shvati kakvi su stvarni problemi u BiH.

“Mi dolazimo ovdje s porukom o poštivanju cjelovite i suverene BiH te međunarodnog prava i protiv smo svakog oblika diskriminacije, protiv separatizma no naravno i rastućeg unitarizma. Dakle, bitno je osigurati jednakopravnost i političku jednakost konstituivnih naroda i svih građana”, rekao je Grlić Radman pozvavši političke lidere u BiH da rade na postizanju dogovra o izmjenama izbornog zakona ali i o provedbi svih drugih nužnih reformi, prenosi HINA. Ministar Grlić Radman posjetio je Križančevo selo kod Viteza gdje je odao počast Hrvatima koje su na tom mjestu u prosincu 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Potom je posjetio franjevački samostan u Gučoj Gori kod Travnika koji je tijekom posljednjeg rata u BiH potpuno devastiran a po završetku sukoba najvećim je dijelom obnovljen i ponovo služi svojoj svrsi. U franjevačkoj župi Guča Gora 1991. godine bilo je više od tri tisuće vjernika a danas ih je tek nekoliko stotina.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here