Grlić Radman: Mostar je model i primjer kako se mogu prevladati razlike

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u srijedu je posjetio Mostar gdje se sastao s mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem te poručio kako taj grad može biti model kako se mogu prevladati razlike i da ti skladni odnosi mogu biti primjer i na državnoj razini.

– Mostar je doista model i primjer kako se mogu prevladati razlike, kako se može osigurati, uz uzajamno poštovanje, da su zastupljeni svi građani koji žive ovdje bez obzira na nacionalnost, ali naravno uz uvažavanje različitosti, te da i Hrvati i Bošnjaci i Srbi mogu pridonijeti perspektivi grada Mostara. Ovi skladni odnosi mogu biti primjer i na državnoj razini – kazao je u izjavi za novinare Grlić Radman.

Naglasio je kako mu je drago vidjeti da je Grad Mostar nakon dvanaest godina u punom sastavu te da su građani uspjeli pogledati naprijed i vidjeti perspektivu i budućnost grada.

– Drago mi je vidjeti da je grad Mostar u punom sastavu nakon dvanaest godina neodržavanja izbora, te da su ipak građani, stanovnici grada Mostara, uspjeli nadići sve one razloge koji su bili rezultat i posljedica traumatičnih ratnih godina kako bi pogledali naprijed i vidjeli budućnost i perspektivu grada, održali izbore i izabrali gradsku vlast i gradonačelnika – naglasio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Čestitao je mostarskom gradonačelniku, njegovim saradnicima i vijećnicima što je upravo ta ljubav prema gradu Mostaru i plemeniti ciljevi u ostvarenju napretka i prosperiteta glavna nit vodilja i budućim generacijama koje će nastaviti raditi u interesu grada kako bi on bio još prosperitetniji, perspektivniji i privlačniji kako za turiste, tako i za strana ulaganja. I gradonačelnik Kordić smatra kako je očito da je Mostar model kakav bi se trebao primijeniti i u ostatku BiH, i generalno svugdje u svijetu.

– Nakon političke apstinencije ili neimanja izbora 12 godina i nepostojanja Gradskog vijeća osam godina ono što se dogodilo nakon potpisivanja Mostarskog sporazuma i izbora u Gradu Mostaru osiguralo je jedan kvalitetan politički pa i komunalni rad. Nakon 16 sjednica mostarskog Gradskog vijeća mislim da je i laiku jasno zaključiti da je upravo ovo model kako bi BiH trebala živjeti i raditi. Poruka iz Mostara bi bila: ‘Ako ne znate kako, onda ugledajte se na Mostar’ – naglasio je gradonačelnik.

Zahvalio je na podršci Republike Hrvatske u realizaciji zajedničkih projekata te izrazio nadu kako će na dobrobit građana Mostara i BiH zajednički rad i dalje biti nastavljen. Nakon susreta s gradonačelnikom Mostara, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova održao je odvojene sastanke s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem i provincijalom hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i predstojnikom unije franjevačkih provincijala Europe fra Miljenkom Štekom.

IZVORFENA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here