HEP će po novom zakonu Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 milijuna eura

Nakon što je danas gornji dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio izmjene, na snagu će stupiti zakon o vodnim naknadama po kojemu će HEP ubuduće dvjema općinama Tomislavgradu i Livnu plaćati 4.3 milijuna eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih oko 1.8 milijuna, javlja Hina.

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH jednoglasno su podržali izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata na području Federacije BiH. Predlagač Stipan Šarac iz Hrvatskog nacionalnog pomaka ocijenio je prihvaćanje izmjena ovoga zakona iznimno važnim iskorakom za općine Tomislavgrad i Livno.

Umjesto dosadašnjih 1.8 milijuna eura plaćat će 4.3 milijuna

Od sljedeće godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) će godišnje plaćati za vodu iz Buškog jezera 4.3 milijuna eura umjesto dosadašnjih 1.8 milijuna tim općinama. Akumulacija Buško jezero nastala je kao zajednički projekt Hrvatske i BiH 70-ih godina prošlog stoljeća, a cilj je bio prikupiti vode s područja Livanjskog i Duvanjskog polja te ih usmjeriti prema hidroelektrani Orlovac koja se sada nalazi u sklopu HEP-a.

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje jer se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta. Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

Predlagači izmjena zakona ocijenili su ranije kako će povećanje izdvajanja novca za Tomislavgrad i Livno pomoći opstanku tamošnjih Hrvata.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here