Hercegovačke tvrtke među najvećim izvoznicima i uvoznicima u BiH

Uprava za neizravno oporezivanje objavila je popis 10 najvećih izvoznika i uvoznika u BiH, a među njima se nalaze i tvrtke iz Hercegovine. Najveći izvoznik iz BiH u prošloj godini bila je kompanija ArcelorMittal Zenica, dok je najveći uvoznik bio Aluminij Industries iz Mostara, rečeno je za BiznisInfo iz UNO BiH.

Aluminij Industries je ujedno drugi najveći izvoznik iz BiH u 2021. godini. Na trećem mjestu je Global ispat koksna industrija Lukavac, a ne četvrtom je zvornička Alumina.

Peti najveći izvoznik lani je bila tvrtka TT Kabeli iz Širokog Brijega, šesti Sisecam soda Lukavac. Na sedmom mjestu je Natron-hayat za proizvodnju celuloze, papira i papirnih proizvoda i proizvoda od drveta iz Maglaja, a na osmom FEAL d.o.o. za preradu aluminija – Široki Brijeg.

EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari su na devetom mjestu dok je deseti najveći izvoznik lani bilo Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u široj industrijskoj djelatnosti Prevent Central and Eastern Europe Visoko.

Kada je riječ o uvoznicima, na drugom mjestu je Global ispat koksna industrija Lukavac, trećem Holdina Sarajevo, četvrtom G-Petrol Sarajevo, a petom ArcelorMittal Zenica.

Šesti najveći uvoznik u 2021. bio je Hercegovinalijek Mostar, sedmi TT Kabeli Široki Brijeg.

Na osmom mjestu je Petrol BH Oil Company Sarajevo, a na devetom Violeta iz Gruda. Listu top deset uvoznika zatvara Optima grupa Banja Luka.

Inače, Mittal je i prethodnih godina bio najveći izvoznik, ali ovogodišnja lista pokazuje veliki povratak tvrtke Aluminij Industries, koja je svojevrsni nasljednik nekadašnjeg mostarskog giganta Aluminija koji je svojevremeno bio jedan od vodećih bh. izvoznika i uvoznika, piše BiznisInfo.ba.

Aluminij Industries se na velika vrata vratio na bh. poslovnu scenu postavši drugi najveći izvoznik i najveći uvoznik, iako lani nije bio ni na jednoj top 10 listi. Vlasnik Aluminij Industriesa M.T. Abraham Group.

Podsjetimo da je lani najveći izvoznik bio Mittal, a najveći uvoznik Holdina.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here