Hercegovci se vraćaju iz Njemačke: Uvede li se obvezno cijepljenje, 100 posto se vraćam kući!

Uvede li Njemačka obvezno cijepljenje, 100 posto se vraćam kući”, kazao je za portal Pogled.ba kategorično na početku razgovora jedan Gruđanin koji je želio ostati anoniman. I nije jedini. Naime, kako doznajemo, pojedine obitelji planiraju isto. Svima je razlog isti – ne žele da im se cijepe djeca.

“Planirao sam dovesti obitelj, no da mi dijete (10) mora primiti cjepivo – e to ne želim. Stoga, ako bude obvezno cijepljenje, a zasad sve ide ka tome, vraćam se”, kaže nam 30-godišnjak.

Otišao je u Njemačku, kao i mnogi prije njega – jer su uvjeti bili bolji nego u Grudama. Brzo je našao posao u svojoj struci, a nakon toga i mini job. Pronašao je i stan s relativno malom cijenom najma i planirao je dovesti suprugu i djecu. Sve je išlo kako treba. No, nakon tri godine, sve se promijenilo. Oštre korona mjere i nekako se mogu podnijeti, jer kako kaže – ionako ne izlazi previše po restoranima, kafićima i slično. No, obvezno cijepljenje za njega je kap koja će preliti čašu. -Nisam se cijepio, niti planiram. Svaki dan se testiram prije posla u tvrtki. U proizvodnji nas ima oko 80 i čak pola je necijepljenih. Ima i onih koji su primili cjepivo Johnson, jer su na početku rekli da će biti dovoljna samo jedna doza. No, sad pozivaju radnike da prime i drugu dozu Pfizera, pa su neki otišli na bolovanje, priča za Pogled.ba ovaj 30-godišnjak iz Gruda. Ali, što ako se uvede obavezno cijepljenje i u Hercegovini, pitali smo ga. -Gladan neću biti, odgovara nam i dodaje da će se okrenuti poljoprivredi.

-Incidencija u Njemačkoj skače, a broj cijepljenih je sve veći. Pa kako to?, pita se .

– Pa za mene se, kao i za ostale koji se svaki dan testiraju, sigurno može tvrditi da nemam koronu, a kada je riječ o cijepljenima – to se ne može reći. No, toliki je pritisak na ljude u Njemačkoj da je to nevjerojatno. Pa ovo je tiranija – podjela na cijepljene i necijepljene – ističe naš sugovornik.

Jedino gdje može ići je na posao i u supermarket. No, pitanje je samo dana kada će i oni uvesti 2 G pravilo (cijepljen ili prebolio).

-A sve ide ka tome. Kod mene u firmi još prolaze testovi. Znači svaki dan prije posla idem u testni centar na brzi test i donosim rezultat u tvrtku. Iako su ukinuli besplatne testove, sada u četvrtom valu, opet su ih uveli. Ako se ne testiram u testnom centru, onda mogu na poslu, uz svjedoke. Dva puta tjedno troškove snosi tvrtka, govori.

Dodaje kako je od prijatelja koji radi u drugoj tvrtki čuo da će njima naplaćivati testove 25 eura, odnosno 400 eura mjesečno.

-Sve u svemu, vrši se pritisak na ljude da se cijepe. Kaže da će mu biti žao napustiti Njemačku jer se snašao, naučio i jezik, naviknuo se, ali što je tu je. -Niti sam vakser niti antivakser. No, svi trebaju imati mogućnost odlučivati sami za sebe. Što je najgore, pola ih koji su se cijepili, kažu da su to uradili kako bi mogli putovati, ići na koncerte, praviti selfije po Helsinkiju i slično. Nitko nije rekao – zbog zdravlja – zaključuje naš sugovornik kojeg bi uskoro mogao imati ponovo hercegovačku adresu stanovanja zbog mjera u Njemačkoj.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here