HNS: Bošnjaci se pridružili blokadi države

Bošnjački politički dužnosnici i stranke predvođeni SDA-om, najavljenim napuštanjem pregovora, ne samo da dovode održavanje Općih izbora 2022. godine u pitanje, nego i samu budućnost Bosne i Hercegovine i njezinih institucija – priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Ističe se kako se “bošnjačka unitaristička ideologija utemeljena na diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika ne može izdići iz svojih uskogrudnih i diskriminirajućih postavki”, a kako bi izgradili zajedničku domovinu, državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih stanovnika ove države.

“U okolnostima najveće političke krize kada je dijalog stranaka u Federaciji BiH u završnoj fazi i kada smo nadomak potpunog stabiliziranja, nakon zastoja državnih institucija od strane srpskog političkog vodstva, dovodi se u pitanje i funkcioniranje federalnih institucija od strane bošnjačke političke vlasti”, naglašeno je iz HNS-a.

Smatraju da prijatelji, medijatori i partneri iz međunarodne zajednice sada imaju kristalno jasnu sliku tko, zašto i kakvim metodama “zadržavanja statusa quo želi ostvariti svoje velikobošnjačke ideologije i zbog čega izlaze iz cjelokupne priče”.

Hrvatski politički predstavnici okupljeni u Hrvatski narodni sabor, kako je naglašeno, ne odustaju od stvaranja funkcionalne i održive Bosne i Hercegovine. Ponovili su kako ne odustaju ni od borbe za Ustavom zajamčenih prava i ravnopravnosti sva tri naroda u BiH.

“Naš stav je jasan, precizan i nepromjenjiv. Pregovori s konačnim dogovorom o svim otvorenim pitanjima nemaju alternativu. Reforma izbornog zakonodavstva mora imati konačni epilog i održivo rješenje gdje će biti stvoreni uvjeti za normalan suživot sva tri naroda i svih stanovnika u BiH, bez diskriminacije i političke majorizacije”, zaključeno je u priopćenju HNS-a BiH.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here