HNS: Izetbegovićevim pozivanjem na “dizanje islamskog svijeta” produbljuju se krize i ohrabruje nasilje

Istup čelnika SDA Bakira Izetbegovića o tome kako će se ‘podići Islamski svijet’ kako bi podržali Bošnjake muslimane izaziva zabrinutost jer predstavlja nastavak radikaliziranja stanja u Bosni i Hercegovini. Takve neodgovorne izjave dodatno produbljuju krize koje vrlo brzo mogu s verbalnoga prerasti i u, ne daj Bože, eskalaciju nasilja. Uz to ovakvim istupima čini se golema šteta Bošnjacima muslimanima kao starom europskome narodu, smatra Hrvatski Narodni Sabor BiH.

-Ne tako davno svjedočili smo što znači podizanje toga svijeta i nasilja, a o tome govore brojni zločini koje su tijekom posljednjeg rata počinili mudžahedini i drugi fanatici koji su na poziv bošnjačkoga vodstva stizali u BiH. U odorama Armije BiH pripadnici postrojbe El Mudžahid činili su masovne zločine nad Hrvatima u Bikošima, Maljinama, Travniku, Križančevu Selu, nad zarobljenom bugojanskom skupinom za čijih se 15 tijela još uvijek traga, stoji u priopćenju HNS BiH.

Nekoliko napadača, podsjeća HNS BiH, na američke tornjeve 11. rujna se po izvještaju američkog Kongresa prije tog terorističkog čina borilo u Bosni i Hercegovini. Nakon rata dogodili su se brojni teroristički napadi na Hrvate povratnike u središnjoj Bosni. Razorni eksploziv kod policijske postaje u Mostaru podmetnuli su bivši pripadnici Armije pristigli iz islamskoga svijeta.

-Posebno zabrinjava to da je domaći radikalizirani islamist Muamer Topalović upravo na Badnjak ubio tri člana hrvatske obitelji Anđelić kod Konjica, dok je pak napad na američko veleposlanstvo izveo Mevlid Jašarević. Više stotina radikala je napustilo BiH upravo se ‘podižući’ na poziv Islamskoga svijeta, napominje HNS BiH.

HNS BiH poziva sve političke dužnosnike i ukupnu javnost da prestanu s upućivanjem ratnohuškačkih izjava, prijetnji i uvreda.

-Budućnost BiH nije u nekakvim neprirodnim savezima. Kako bi ostvarili željeni put, potrebno je provoditi reforme koje će nas sve zajedno okupiti oko zajedničkoga cilja – euroatlanskih integracija, zaključuje se u priopćenju HNS BiH

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here