HSPF: Probošnjačke stranke nisu patriote već grobari Bosne i Hercegovine

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) izražava žaljenje zbog činjenice kako probošnjačke političke stranke nastavljaju rušiti i negirati temeljno načelo bh. Ustava, iz čega je razvidno kako se ne radi o samozvanim patriotima, nego grobarima Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju HSPF.

Naime, nagalašava HSPF, poražavajuće je da nakon gotovo dva puna desetljeća hegemonije, preglasavanja i dominacije, probošnjačke stranke još uvijek inzistiraju na obesmišljavanju konstitutivnosti naroda tako što bi se reducirala snaga domova naroda.

-Umjesto da pravovremeno shvate ozbiljnost situacije i Hrvatima kao državotvornom narodu priznaju ona prava koja su im ukrali, (pro)bošnjački miloševići poručuju kako im je prihvatljivo da Hrvati biraju vlastite političke predstavnike, ali samo ako ti isti predstavnici suštinski neće moći ni o čemu odlučivati. Drugim riječima, probošnjačke stranke žele hegemoniju zamijeniti hegemonijom, ističe se u priopćenju.

Hrvatski studentski politološki forum podsjeća javnost na izrazito licemjernu i nedosljednu politiku SDA koja se još krajem 2018. godine također zalagala za simetrično rješenje između Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a. Međutim, tada se SDA zalagala za povećanje snage Vijeća naroda u RS-u, za razliku od današnjeg inzistiranja na slabljenju Doma naroda FBiH.

Inače, BiH nije jedina zemlja u svijetu s dvodomnim parlamentom jednakih ovlasti niti je navedeno uređenje antidemokratsko, kao što neki ignoranti neutemeljeno tvrde. Naprotiv, na identičan način su uređene mnoge konsolidirane, funkcionalne i djelotvorne demokracije poput SAD, Švicarske, Italije i Belgije, podsjeća HSPF.

Prema tome, zaključuje se u priopćenju, očigledno je kako korijen i generator svih problema nije simetrični bikameralizam, nego povrh svega destruktivna velikobošnjačka hegemonijakoja kontinuirano uništava Bosnu i Hercegovinu.

HSPF napominje kako je bivša država propala zbog autarkičnog, većinskog nacionalizma koji u svojoj sljepoći nije bio sposoban prihvatiti stvarnost, odnosno višenacionalnu prirodu zemlje. – Ukoliko se nastavi razarajuće djelovanje probošnjačkih stranaka, identičan scenarij u Bosni i Hercegovini će postati samo pitanje vremena, upozorava HSPF.

S tim u vezi, HSPF pozdravlja napore američkih i europskih izaslanika koji rade na stabilizaciji prilika u BiH.

-Nadamo se kako će svi politički akteri u konačnici prihvatiti rješenja koja se temelje na dosljednom poštivanju Ustava BiH i provjerenim demokratskim metodama upravljanja razlikama u višenacionalnim zajednicama. To je jedini put ka funkcionalnoj i održivoj Bosni i Hercegovini, zaključuje HSPF.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here