Istraživanje kaže da Omikron uspješno izbjegava imunitet stečen preboljenjem

Prema prvom istraživanju koje se bazira na podacima s terena, omikron ima “značajnu” sposobnost izbjegavanja imuniteta stečenog prethodnim infekcijama drugim sojevima covida-19.

Nalazi pokazuju da bi nova varijanta mogla uzrokovati novi znatan val infekcija, čak i među populacijama s visokim razinama antitijela.

Stručnjaci afričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) upozoravaju da bi ovi rezultati mogli imati značajne posljedice na javno zdravlje.

“Još uvijek nije poznato može li omikron također izbjeći imunitet koji je nastao nakon cijepljenja”, navode znanstvenici u studiji.

Stručnjaci su analizirali gotovo 2.8 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19 u Južnoj Africi od ožujka 2020. i otkrili da je 35.670 osoba bilo ponovno inficirano covidom, piše Sky News.

Naime, studija pokazuje da je opasnost od ponovne zaraze tijekom valova potaknutih sojevima beta i delta bila manja nego tijekom prvog vala koji je izazvala varijanta otkrivena u Wuhanu.

Dakle, lakše se bilo ponovo zaraziti covidom-19 tijekom prvog vala pandemije nego kada su se pojavili sojevi beta i delta. Nasuprot tome, rizik ponovne infekcije omikronom je 2.4 puta veći nego u prvom valu.

Stručnjaci iz NICD-a zaključuju da je nedavno širenje varijante omikron povezano sa smanjenom opasnosti od prve zaraze i povećanom opasnosti od one ponovne.

“Pronašli smo dokaze o značajnom i kontinuiranom povećanju rizika od ponovne infekcije koji je vremenski povezan s pojavom varijante omikron u Južnoj Africi. Ti nalazi ukazuju na to da ovaj soj ima tu prednost da ponovo inficira one osobe koje su već preboljele covid”, navode znanstvenici.

“Mogućnost izbjegavanja imuniteta stečenog prethodnom infekcijom, bez obzira na to može li omikron izbjeći i imunitet dobiven cjepivom, ima važne implikacije za javno zdravstvo u cijelom svijetu”, dodaju.

Iako je samo oko četvrtina stanovništva u Južnoj Africi u potpunosti cijepljena, imunitet stanovnika stečen nakon zaraze covidom-19 je podosta visok jer je zemlja prošla kroz nekoliko značajnih valova pandemije.

Infektologinja Anne von Gottberg iz NICD-a rekla je na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se varijanta omikron ne čini zaraznijom od prethodno dominantnog soja i da se trenutni porast slučajeva u Južnoj Africi vjerojatno temelji na osjetljivosti stanovništva na ponovnu infekciju.

Gottberg je, međutim, dodala kako postoje dokazi da oni koji se ponovo zaraze novim sojem covida-19, omikronom, imaju blage simptome te je kazala kako je to “dobra vijest”.

Istraživanje naziva Increased risk of SARS-CoV-2 reinfection associated with emergence of the Omicron variant in South Africa objavljeno je na arhivu MedRxiv i nije prošlo recenziju neovisnih stručnjaka.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here