Istraživanje tvrdi da avokado može pomoći u prevenciji dijabetesa

Avokado je voće koje je postalo izuzetno popularno. No, ne samo zbog zanimljivih Instagram postova, već i zbog svoje nutritivne vrijednosti. Naime, nudi pregršt prednosti za zdravlje, a istraživanje je sad otkrilo i da pomaže u prevenciji dijabetesa.

Studija objavljena u časopisu Molecular Nutrition and Food Research pokazalo da avokado zaustavlja proces u stanicama koji vodi do razvoja dijabetesa.

Istraživanje je vodio profesor Paul Spagnuolo. Osobe s dijabetesom obično pate od inzulinske rezistencije zbog čega dijabetes može biti izuzetno opasan. To znači da tijelo ne može ukloniti glukozu pravilno iz krvi i koristi ju kao izvor energije.

Do komplikacija dolazi jer mitohondriji nisu sposobni potpuno sagorjeti masne kiseline i dolazi do djelomične oksidacije.

Avokado sadrži komponente koji mogu pomoći u borbi protiv takve vrste oksidacije u skeletnim mišićima i gušterači. Smanjuje inzulinsku rezistenciju i na taj način smanjuje i rizik od razvoja dijabetesa.

Ipak, stručnjaci su naglasili da je potrebno više istraživanja kako bi utvrdili točno kako avokado može pomoći. Međutim, slobodno ga možemo uvrstiti u plan prehrane jer se radi o izuzetno zdravoj namirnici.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here