Izrael odobrio drugu booster dozu za one sa slabim imunitetom

Izrael je odobrio drugu booster dozu cjepiva protiv covida-19 za visokorizične skupine, objavio je u četvrtak najviši zdravstveni dužnosnik te zemlje.

Izraelska bolnica u ponedjeljak je dala četvrtu dozu kontrolnoj skupini, u sklopu prve veće studije o utjecaju drugog docjepljivanja na zaustavljanje širenja omikron varijante koronavirusa. Rezultati se očekuju unutar dva tjedna, prenosi Reuters.

Izrael je prije godinu dana bio predvodnik u kampanji cijepljenja te je bio među prvim državama koje su uvele booster doze cjepiva.

Dio stručnjaka ističe da zasad ne postoji dovoljno podataka koji bi opravdali četvrtu dozu
Zabrinuto zbog brzog širenja omikron varijante virusa, izraelsko ministarstvo zdravstva prošli je tjedan preporučilo četvrtu dozu Pfizer/BioNTech cjepiva za zdravstvene radnike i starije od 60 sa slabim imunosnim sustavom.

No ravnatelj ministarstva Nachman Ash, čije je odobrenje potrebno za pokretanje kampanje booster cijepljenja, nije odmah donio odluku. Dio stručnjaka ističe da zasad ne postoji dovoljno znanstvenih podataka koji bi opravdali četvrtu dozu.

Na konferenciji za medije u četvrtak Ash je rekao da će se četvrta doza zasad ponuditi samo onima sa slabim imunitetom, poput onkoloških bolesnika, a da će se nastaviti istraživanja o potrebi proširenja te kampanje.

„Zbog jaza u znanju u svijetu o trenutnoj situaciji, djelujemo oprezno i odgovorno“, naglasio je Ash.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here