Izraelske vlasti poručile građanima: Pri kućnom testu uzmite i bris grla, to je važno

Izraelsko ministarstvo zdravstva poručilo je u ponedjeljak građanima da prilikom korištenja brzog testa za covid-19 naprave i bris grla jer to povećava šansu za otkrivanje varijante Omicron.

Treba napomenuti da se ova preporuka kosi s onom od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), koja smatra da se treba pridržavati uputa proizvođača te da nepravilna uporaba brisa grla može predstavljati sigurnosni rizik.

Voditeljica javnog zdravstva Sharon Alroy-Preis, rekla je za izraelski Vojni radio da su antigenski testovi manje osjetljivi od PCR-a pri otkrivanju zaraze, navodi Reuters.

“Kako bismo povećali njihovu osjetljivost, od sada preporučujemo uzimanje brisa grla i nosa. To nije u skladu s preporukama proizvođača, ali mi smatramo da je tako ispravno”, rekla je Alroy-Preis i dodala da bi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom trebali napraviti više od jednog testa ili barem pričekati tri dana prije testiranja s brzim testovima.

Prema studiji koja je u srijedu objavljena na arhivu medRxiv, a koju nisu pregledali neovisni stručnjaci, PCR testovi pri kojima se uzimao bris grla otkrili su virus u prosjeku tri dana prije nego što su to pokazali brzi antigenski testovi u kojima se koristio bris nosa.

No, FDA je u petak na Twitteru napisala da su “brzi testovi za covid-19 koji se rade kod kuće namijenjeni za bris nosa, a ne grla”.

“Bris grla može, ako se izvede na nepravilan način, naštetiti pacijentu”, piše FDA.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here