Izvoz iz BiH skočio za čak 35 posto, najviše se prodaje struja i namještaj

Vijest da je izvoz iz Bosne i Hercegovine porastao za gotovo 35 posto u odnosu na prošlu godinu unijela je prijeko potreban optimizam u ekonomske tijekove i potvrdila kako je oporavak domaćeg gospodarstva snažniji od očekivanog, s velikim izgledima za daljnji proces napretka u 2022. godini, piše Večernji list BiH. Posljednji podaci Agencije za statistiku pokazuju kako je izvoz iz BiH u razdoblju od siječnja pa do studenoga ove godine iznosio 12 milijardi i 892 milijuna KM, što je za 34,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Podaci o rastu poklapaju se s informacijama koje dolaze s terena svih ovih mjeseci, a koje govore kako je bh. gospodarstvo uspjelo napraviti iskorak u smjeru oporavka, a slični pokazatelji su primjetni i u kontekstu industrijske proizvodnje, kao i tržišta rada.

Kada je pak riječ o strukturi proizvoda u izvozu, do sada su dostupni podaci tek za prva tri mjeseca ove godine, ali koji pokazuju određene trendove koji su se, moguće je, zadržali i u drugom dijelu godine. Uvidom u podatke iz analize vanjskotrgovinske razmjene BiH od siječnja do ožujka, vidljivo je kako se na prvom mjestu nalazi električna energija, pa je tako iz BiH u tom razdoblju izvezeno električne energije u vrijednosti od 233,65 milijuna maraka. Na drugom mjestu proizvoda koji ostvaruju najveću vrijednost izvoza nalaze se sjedala i njihovi dijelovi – tako smo u prva tri mjeseca izvezli 143,84 mil. KM.

Poseban rast bilježi i drvna industrija, a dokaz je činjenica da je BiH u prva tri mjeseca ove godine izvezla namještaja u vrijednosti od gotovo 103,96 milijuna KM, dok je u istom razdoblju pretkrizne 2019. vrijednost izvoza iznosila 84,69 milijuna KM. Porastao je i izvoz izolirane žice, kablova i ostalih električni provodnika te je u prva tri mjeseca dostigao brojku od 103,39 milijuna maraka, a što je značajan skok u odnosu na prva tri mjeseca pretkrizne 2019. godine kada je vrijednost izvoza iznosila 85,16 milijuna maraka. U kontekstu poljoprivrednih proizvoda, u prva tri mjeseca bilježimo porast izvoza ulja od sjemena suncokreta ili šafranike, za tehničke ili industrijske svrhe, a vrijednost je dostigla brojku od 22,12 milijuna maraka, što je značajno više u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine (17,47 mil. KM) Porasla je i vrijednost izvoza konzerviranih proizvoda od piletine (s 10,8 na 16 milijuna maraka). Dobre vijesti o rastu izvoza prate i projekcije za cijelu ovu, kao i iduću godinu.

Tako je Centralna banka BiH nedavno objavila drugi krug projekcija ključnih makroekonomskih varijabli za 2021. i 2022. godinu. Procjenjuje da će ekonomski rast u tekućoj i 2022. godini biti snažniji u odnosu na projekcije iz svibnja 2021. godine, koje su rađene na osnovi tada dostupnih tromjesečnih podataka s kraja 2020. godine i raspoloživih informacija do kraja travnja.

Prema aktualnoj projekciji, u 2021. godini se očekuje rast ekonomske aktivnosti od 5,8%, što je za čak 2,4 postotna boda više od projekcije prije šest mjeseci. Projekcija ekonomskog rasta za 2022. godinu je revidirana naviše za 50 baznih bodova, u odnosu na prvi krug projekcija iz 2021. godine, do razine od 3,9%.

Istodobno, Centralna banka BiH procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u trećem tromjesečju 2021. godine na 8,7%. Procjena je napravljena na temelju dostupnih službenih podataka za prvih devet mjeseci, objavljenih do početka prosinca, a slijedom toga, uz pretpostavku nepromijenjenog obujma ekonomske aktivnosti za drugo tromjesečje u odnosu na onaj koji je objavila Agencija za statistiku početkom listopada, procjenjuju godišnji rast realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) za prvih devet mjeseci od 8,1%.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here