Južina će u BiH zaključati ski-centre, očekuju se nove poplave

“Mogući su problemi s bujicama, nadiranjem podzemnih voda, klizištima, odronima kamenja…” Tako svoje izvješće počinje Alen Jusufović, meteorolog, te od 24. do 30. prosinca najavljuje iznadprosječno toplo, vjetrovito i kišovito vrijeme uz, ako ne bude izmjena na sinoptičkoj slici, pomalo i zabrinjavajuće totale koje prognoziraju numerički modeli na zapadu jugozapadu, jugu… i oko središnjih predjela BiH.

– Nešto na što bih posebno skrenuo pozornost, a to je za sada prema sinoptičkoj slici, mogućnost jako obilnih oborina. Osim jakog vjetra južnoga kvadranta, moguća je i obilna kiša i u kombinaciji s izraženom južinom uz mogućnost topljenja snijega na planinama što bi moglo donijeti probleme s viškom oborina uz mogućnost lokalnih bujica, pokretanja klizišta, nadiranja podzemnih voda kao i odrona kamenja – naveo je Jusufović, prenosi Vecernji.ba.

Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog, istaknuo je da ružičastih naočala, nažalost, nema i onima koji su priželjkivali skijanje nije imao za reći ništa lijepo. –

Usred snažnog topljenja snijega, brojni ski-centri diljem Bosne i Hercegovine mogu slobodno staviti ključ u bravu već za vikend. Bit će ovo jedna velika, iznenadna pljuska sezoni koja je prije samo par dana itekako obećavala – naveo je Sladić.

On je nedavno napisao i kolumnu “Od minusa do proljeća za Božić” te je napisao da su pred BiH izražene temperaturne oscilacije, što ovih dana itekako vidimo, ali i osjećamo, osobito meteoropati i kronični bolesnici. Visine snijega su s prosječnih 47 centimetara prije 20 godina pale na 26, što pokazuje da se svake godine u BiH gubi po jedan centimetar snježnog pokrivača.

– Kako se ciklona bude približavala našim krajevima, za očekivati je jače oborine diljem zemlje tijekom nedjelje, s kojom se u kombinaciji s već istopljenim snijegom i kišom koja se prognozira čak i za najviše planine, a i dalje velikim zalihama vode u tlu, opravdano treba pribojavati potencijalnih novih poplava krajem idućeg tjedna, a i zimska sezona će se nakratko morati prekinuti usred ekspresnog nestanka snježnog pokrivača, čak i s najvećih planinskih vrhova – istaknuo je. I na stranici Vremenska prognoza za BiH navode da još nema prave zime…

– Veća hladnoća i prava zima bit će daleko od našeg dijela Europe u ovom razdoblju, tako da ćemo se za neka ozbiljnija zimska obilježja vremena morati još strpjeti. Idući dani donose nam osjetno zatopljenje i južinu. Još jedan Božić po gregorijanskom kalendaru, ali i razdoblje oko Nove godine bez prave zime, kakva bi upotpunila blagdansku atmosferu. Što drugo da se kaže, zimoljupci, više sreće u ostatku zime – poručili su. Zanimljivo je da nitko ne želi prognozirati dugoročno što će se događati ove zime. Tako Vremenska prognoza za BiH ističe da takvu prognozu neće ni pisati i zbog dosta nesigurnih prognoza, složene sinoptike i nemogućnosti predviđanja na temelju aktualne situacije. – Sve se svodi na nagađanja, a ne bismo baš da nam prognoze budu gatanja – naveli su.

Topla 1935. godina

Neovisni meteorolog Zoran Zadro izdvojio je razdoblje od 1928. do 1935. godine, kada je bilo neobično toplo krajem prosinca, stoga kaže da nije nikakvo iznenađenje što je temperatura ovako visoka. – Posebno treba izdvojiti 1935., kada je krajem mjeseca bilo oko 20 Celzijevih stupnjeva – podsjeća Zadro. Prosinac je ipak bio aktivan po oborinama. – Do sada smo temperaturno imali sasvim normalan 12. mjesec, kratkotrajna južina tu ništa bitno neće promijeniti. Na kraju ćemo imati i dosta aktivan po oborinama posljednji mjesec u godini – kazao je. Istaknuo je da je prema novom ECMWF ENS modelu neupitna hladnoća u drugom dijelu zime.

– Po tko zna koji put bi ovaj drugi dio klimatološke zime mogao donijeti više zimskih prodora – istaknuo je Zadro.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here