Kina razvija raketu koja u orbitu može ponijeti čitavu svemirsku stanicu

Kina trenutno radi na razvoju teške teretne rakete sposobne ponijeti letjelicu od 150 tona izravno u Zemljinu orbitu, obznanio je u ponedjeljak Wu Yanhua, zamjenik šefa Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA).

To je razmjerno lansiranju čitave Tiangong svemirske postaje odjednom, rekao je Wu za CCTV.

Ista će raketa biti sposobna lansirati i letjelicu od 30 tona prema Mjesecu, što zapravo znači da će moći prenijeti oko četiri Chang’e 5 kapsule za istraživanje Mjeseca, dodao je Wu.

Navedena se raketa trenutno nalazi u fazi detaljnog dizajniranja te rješavanja ključnih tehničkih problema.

Kina posljednjih godina ubrzano i vrlo aktivno razvija nacionalni svemirski program, a 29. travnja 2021. godine započeli su i s konstrukcijom, multimodularne orbitalne postaje Tiangong, kad su uspješno u orbitu postavili i njezin osnovni modul Tianhe. Očekuje se da će ta kineska svemirska postaja biti dovršena 2022. godine. Tiangong je napravljen za kontinuirani boravak troje astronauta te privremeni boravak šestero astronauta, tijekom smjene posade na stanici.

Da Kinezi ne žele zaostajati u razvoju svemirskog transporta i istraživanja govori i podatak da je njihov dizajn buduće teške rakete po performansama nosivosti u nisu Zemljinu orbitu identičan SpaceX-ovom Starship projektu, čija su testiranja već u tijeku neko vrijeme.

Nova kineska raketa, međutim, imat će veću nosivost od NASA-ne SLS teške rakete, čija maksimalna nosivost u nisku Zemljinu orbitu iznosi 130 tona. NASA taj sustav razvija još od 2011. godine.

Obzirom na dosadašnju ekspeditivnost Kineza, teško je vjerovati da će njima biti potrebno desetljeće da novu raketu pošalju u svemir.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here